Importurile din Moldova, Ucraina şi Serbia ocupă 77% din contrabanda din România, iar un pachet din patru de pe piaţa noastră este contrafăcut, a afirmat Marian Marcu, managing partener Novel Research, firma care a realizat studiul privind contrabanda.

Potrivit acestuia, tigarile din Moldova ocupă aproape jumătate de ţară, în special partea de Nord, Sud, Sud-Est şi Centru. În ultima perioadă a crescut contrabanda şi pentru că a crescut TVA-ul, iar salariile au scăzut.

Mai mult chiar, în septembrie importurile din Rusia au crescut la 2,8% din cota de piaţă pe domeniul contrabandei, se arată în studiu. Moldova deţinea, în septembrie 2010, 31,5% din piaţă, Ucraina 24%, Serbia 21,7%, Duty Free 10,9%, din origine neidentificată 7,3%, iar altele 1,7%. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2500 de fumători şi eroarea este de 2,16%.

‘Din cauza contrabandei multe magazine s-au închis şi multe persoane şi-au pierdut locul de muncă, iar nouă ne-au scăzut vânzările. Acum doi ani vindeam 8 miliarde de ţigări pe piaţa locală, iar astăzi numai 5 miliarde’, a declarat Neil Coupland, general manager JTI România.

‘În această campanie publicitară a am investit câteva sute de mii de euro şi este sprijinită de Autoritatea Naţională a Vămilor. Este mai mult un sprijin moral’, a mai explicat Gilda Lazăr. Potrivit acesteia, Autoritatea nu are bani pentru a se ocupa de această campanie.
SURSA: Agerpres