În ultimele două zile 15 avioane pline cu zilieri români au plecat către Germania, 12 din Cluj și trei din București. Asta înseamnă peste 2500 de oameni înghesuiți în plină campaniei de distanțare socială. În România perspectivele economice nu sunt încurajatoare, dar apare o curiozitate logică: pentru câți bani fac zilierii români asta?
Pe site-urile de recrutare sunt zeci de anunţuri de oferte de muncă în agricultură în Germania, la cules de sparanghel. Plata se face la lădiţa de sparanghel cules şi este de 60 de cenţi, după cum a dezvăluit un român de 43 de ani, dintr-o localitate din judeţul Timiş, pentru Ziarul Financiar.
„Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am”, a declarat bărbatul.
Totuşi, mai există şi opţiunea de a fi plătit la oră, pentru care ar primi 9,19 euro, dar, la finalul lunii, când se fac socotelile, compania angajatoare îi scade din această sumă cazarea şi mâncarea, mai scrie zf.ro. Practic, rămâne cu 6 euro/oră, iar dacă lucrează 8 ore/zi şi 22 de zile pe lună, rămâne în mână cu aproximativ 1.000 de euro. Diferenţa este dată de „norma” de lucru, astfel că la un program de muncă de 12 ore pe zi şi 28 de zile pe lună, venitul în mână ajunge la 2.000 de euro.
Spre comparaţie, în România salariul minim este de 350 de euro, o treime din angajaţii români bazându-se pe acest lucru, iar salariul mediu este de aproape 700 de euro.