România a plătit până în prezent 12,84 de miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), ceea ce reprezintă o rată a absorbției de 80,70% a fondurilor alocate în perioada 2007 – 2013.
În ceea ce privește plățile aferente perioadei 2007 – 2013 pentru fiecare din cele două fonduri, situația se prezintă astfel: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 6,85 de miliarde de euro din FEGA, reprezentând o absorbție de 88% din alocarea de 7,79 miliarde de euro.
Pentru FEADR au fost efectuate plăți de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Ruare (AFIR) în valoare de 6 miliarde de euro, ceea ce conduce la o absorbție de 74% din alocarea de 8,12 miliarde de euro.
”Aceste sume care au intrat efectiv în agricultură și mediul rural românesc nu acoperă în totalitate necesarul de finanțare pe care îl avem, dar efectele acestui aport de capital se văd și cred că performanța înregistrată de sectorul agricol în ultimii doi ani se datorează în mare parte și banilor europeni. APIA a plătit până acum în 2014 peste 1,39 miliarde de euro, iar cealaltă Agenție, AFIR peste 835 de milioane de euro. Vorbim de 2,2 miliarde de euro numai în 2014”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Ministrul a mai spus că APIA a finalizat de plătit fermierilor avansul la plata unică pe suprafață (SAPS). Este vorba despre 635 de milioane de euro care au intrat în conturile agricultorilor
Plățile efectuate de către APIA în decursul anului 2014 nu se rezumă doar la subvenția normală pe suprafață, peste 7,14 milioane de euro fiind plătiți ca subvenții separate pentru zahăr.
De asemenea, au fost sprijinite prin o serie de scheme diferite sectoare ale agriculturii aflate în zonele defavorizate: 3 milioane de euro pentru orez, 32,18 milioane pentru vacile de lapte sau 6,7 milioane de euro pentru laptele și carnea de ovine sau caprine. Trebuie menționat și ajutorul specific pentru produsele ecologice, care a însemnat peste 4 milioane de euro în decursul acestui an.
Tot APIA implementează anumite măsuri de piață și programe comunitare în România. Astfel, pentru ajutorul comunitar de furnizare a laptelui în școli au fost plătiți 9,6 milioane de euro, iar pentru programul de fructe în școli peste 13,5 milioane de euro.
Alte programe derulate cu succes sunt: Programul apicol, pentru care s-au făcut plăți de la începutul anului în valoare de 6,68 milioane de euro sau Restructurarea/Reconversia plantațiilor viticole și Investiții pentru restructurare/reconversie viticolă, programe ce au primit peste 35 de milioane de euro.
Plățile pentru Grupurile de producători au însumat 11,8 milioane de euro, iar cele pentru Organizațiile de producători de legume/fructe peste 2 milioane de euro.
Pe parcursul anului au fost efectuate plăți pentru programe de promovare a produselor agricole, inclusiv vinurile sau restituiri la export în cuantum de 7,58 milioane de euro.
În total, pe parcursul acestui an, până în prezent, APIA a plătit din FEGA 1,39 miliarde de euro.
În afară de toate aceste plăți din fonduri europene, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură are în derulare o serie de Plăți Naționale Directe Compensatorii, care provin strict de la Guvernul României.
În ceea ce privește plățile naționale directe complementare în sectorul vegetal, aferente Campaniei 2013, pentru care APIA a început efectuarea plății în luna ianuarie 2014, sumele plătite până la aceasta dată sunt de 650 milioane de lei.
De asemenea, APIA a efectuat în luna ianuarie a acestui an plata integrală către fermierii care au solicitat în anul 2013 Plata Națională Directă Complementară în sectorul zootehnic, pentru speciile ovine și caprine – în valoare de 345 milioane de lei, iar în luna aprilie pentru specia bovine – în valoare de 582.3 milioane de lei.
Pentru ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare, în 2014 au fost alimentate conturile cu 1.8 milioane de lei, aferente cererilor depuse în semestrul II al anului 2013.
APIA a efectuat în acest an plata pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură, în baza HG nr. 763/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea totală fiind 211 milioane lei.
De asemenea, în perioada 29 – 31 octombrie 2014, s-a efectuat plata celei de-a doua tranșe a rentei viagere aferentă anului 2013, pentru toţi beneficiarii care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 mai – 31 iulie 2014. Suma totală plătită a fost de 13.97 milioane de lei, pentru un număr de 14.502 beneficiari.
Sumele plătite în total de APIA pe parcursul acestui an, pentru schemele de sprijin finantate exclusiv din bugetul national, inclusiv cofinanțarea FEGA și FEADR, se ridică la 463 de milioane de euro.
În total, pe parcursul anului 2014 cele două Agenții au efectuat plăți cumulate, atât din Fonduri europene, cât și din Bugetul național, în valoare de 2,6 miliarde de euro.