Jens Stoltenberg a prezentat raportul anual al NATO

Secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat rezultatele sondajului anual al NATO, în cadrul căruia au fost intervievați pentru prima dată și participanții din Finlanda și Suedia.

„Datele sunt clare. Sprijinul public pentru NATO este extrem de puternic pe ambele maluri ale Atlanticului. Dacă s-ar organiza un vot astăzi, o majoritate covârșitoare a cetățenilor din țările aliate ar vota în favoarea NATO”, a declarat acesta.

El a adăugat că „în Statele Unite, doar 13% ar vota împotrivă”. De asemenea, a subliniat că „peste 80% dintre cetățenii noștri cred că America de Nord și Europa trebuie să continue să lucreze împreună pentru securitatea noastră comună”. El a mai spus că aceste rezultate indică faptul că „în întreaga Alianță, sprijinul pentru NATO rămâne solid ca piatra”.

În 2023, aliații au continuat să ofere Ucrainei un nivel de sprijin fără precedent. Jens Stoltenberg a declarat că „pentru prima dată, o serie de aliați au trimis, de asemenea, sisteme cu rază lungă de acțiune, rachete Storm Shadow din Marea Britanie și rachete SCALP din Franța, iar aliații au fost de acord să trimită avioane F-16”.

El a adăugat că mai mulți aliați au semnat acum acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina.

„Ucrainenilor nu le lipsește curajul. Ei rămân fără muniție … Acesta este un moment critic și ar fi o greșeală gravă, istorică, să îi permitem lui Putin să prevaleze. Nu putem permite ca liderii autoritari să obțină ceea ce vor prin folosirea forței”, a adăugat Stoltenberg.

A salutat creșterea de investiții de apărare

Secretarul general a salutat faptul că 2023 a fost al nouălea an consecutiv de creștere a investițiilor în Europa și Canada, ceea ce înseamnă că „cheltuielile pentru apărare au crescut cu 11%, un procent fără precedent”. În 2024, Jens Stoltenberg a subliniat că aliații NATO din Europa vor investi în total 470 de miliarde de dolari în apărare, ceea ce reprezintă pentru prima dată 2% din PIB-ul lor combinat.

„În acest an, două treimi dintre aliați vor îndeplini obiectivul de 2%, față de doar trei aliați în 2014”, a spus el.

Jens Stoltenberg a declarat că se așteaptă ca, la summitul de aniversare a 75 de ani al NATO, care va avea loc la Washington, aliații să ia măsuri suplimentare pentru a sprijini Ucraina, pentru a consolida și a dota cu resurse apărarea NATO și pentru a aprofunda parteneriatele din întreaga lume.

La summitul de la Vilnius din 2023, aliații au convenit asupra unui nou plan de acțiune privind producția de apărare pentru a o accelera, a consolida angajamentul cu industria și a spori interoperabilitatea. Secretarul general a subliniat că „de atunci, NATO a convenit contracte în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru muniții și capacități-cheie”.

De asemenea, NATO și-a aprofundat și mai mult relațiile cu partenerii din Indo-Pacific, precum și cu Uniunea Europeană.

Finlanda și Suedia s-au alăturat Alianței

Într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică, secretarul general spus, de asemenea, că Finlanda s-a alăturat familiei NATO anul trecut, iar „chiar săptămâna trecută, Suedia a devenit cel de-al 32-lea aliat … NATO este acum mai mare și mai puternic”.

De asemenea, secretarul general Jens Stoltenberg a menționat că Acceleratorul NATO pentru inovare în domeniul apărării în Atlanticul de Nord – DIANA – își dublează rețeaua de acceleratoare și centre de testare.

Aceste locații de clasă mondială de pe ambele maluri ale Atlanticului se vor concentra pe rezolvarea provocărilor în materie de apărare și securitate și pe creșterea avantajului tehnologic al NATO în domenii care variază de la inteligența artificială și cibernetică, la 5G, hipersonică și sisteme autonome.