Un efect asupra României vizează migrația populației, românii reprezintă doar 1,1% din imigranții din Marea Britanie, fiind a 32-a țară după numărul imigranților din Regatul Unit, notează UniCredit.
Banii trimiși de cei care muncesc în Marea Britanie rudelor din România sunt la un nivel de circa 100 milioane de dolari anul trecut, potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale, reprezentând 3% din totalul intrărilor din remitențe ale României.
Conform celor mai recente statistici britanice (26 februarie 2015) citate de MAE, numărul cetăţenilor români înregistraţi în Marea Britanie este de 146 000, iar rata ocupării cetăţenilor români (16-64 ani) este de aproximativ 80%.
Totuși, cel mai important efect pe termen mediu este, potrivit UniCredit, impactul asupra fondurilor europene, iar analiștii băncii estimează că țările cu o performanță slabă în absorbția de fonduri, în special România, vor avea de suferit cel mai mult.
Un ministru conservator din Marea Britanie a spus că nu poate garanta că cetăţenii UE pot rămâne în Marea Britanie după ce ţara părăseşte blocul comunitar.
Potrivit Buzzfeed.com, James Brokenshire, ministrul pentru Imigraţii, Securitate şi Lege şi Ordine spune că nu ar fi înţelept să garanteze acest drept de a rămâne în Regatul Unit, deşi britanicii care trăiesc în UE au primit acestă asigurare din partea ţărilor membre.
Discursul ministrului în camera inferioară a parlamentului britanic, venit ca un răspuns la o întrebare adresată de Gisela Stuart, susţinătoare a campaniei ”Leave”, a aprins scântei în rândurile parlamentarilor britanici, în contextul creşterii numărului atacurilor cu tentă rasistă după votul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.