Aplicația prin care afli câți bani sunt în contul de pensie
ASF are o aplicație online prin care românii pot vedea unde ajung banii de pensie privată.
Cei care doresc să afle această informația au nevoie de:
- un calculator sau de un telefon
- o conexiune la internet
De asemenea, trebuie să completeze o cerere online în care vor oferi informații precum numele prenumele și codul numeri personal (CNP).
Aplicația aceasta a luat ființă în anul 2016, după ce mai mulți cetățeni au făcut solicitări în acest sens. Aplicația este benefică în special pentru românii care nu știu la ce fond de pensii private sunt repartizați.
ASF spune că aplicația a fost folosită de peste un milion de persoane în intervalul 2016-2023.
Pe parcursul celor peste șapte ani de disponibilitate, aproape 1,1 milioane de persoane au beneficiat de această aplicație. Ea a furnizat celor din sistemul de pensii private Pilon II o soluție:
- digitalizată
- transparentă
- sigură în ceea ce privește prelucrarea datelor personale
De asemenea, ASF spune că soluția este una rapidă și simplă de utilizat pentru cei care au cunoștințe minime de utilizare a internetului.
În urma analizei pe regiuni de dezvoltare a României, s-a observat că Regiunea Sud a înregistrat cel mai mare număr de solicitări unice în aplicație. În acest timp, Regiunea Vest ocupă poziția opusă, cu 9,04%.
ASF anunță că va accelera procesul de digitalizare a activității sale pe parcursul anului 2024, având în vedere furnizarea unor soluții suplimentare pentru sprijinirea consumatorilor de servicii financiare non-bancare, precum și pentru entitățile supravegheate.
Bani mai mulți la pensia privată
Din 2024, salariații vor contribui cu încă 1% la Pilonul II, adică la acea pensie obligatorie administrată privat. Astfel, procentajul de contribuție la Pilonul II va ajunge la 4,75%.
Aceasta implică o contribuție mai mică la Pilonul I, adică la pensia de stat, în valoare de 20,25%.
Contribuțiile la cele două forme de pensie, combinate, alcătuiesc cota de asigurări sociale (CAS) în valoare de 25% din salariul brut.
Prin intermediul contribuției anterioare, de 3,75%, și cu o contribuție lunară de 187,5 lei pentru un salariu brut de 5.000 lei, suma acumulată la Pilonul II într-un an ajungea la 2.250 lei.
Cu noua contribuție, de 4,75%, se adaugă încă 600 de lei la suma anuală la Pilonul II. Atinge, astfel, un total de 2.850 lei.
Mai mult de opt milioane de cetățeni români participă la Pilonul II. În conformitate cu regulile stabilite, fondurile acumulate pot fi retrase doar la momentul pensionării.