Câţi bani va lua statul de la Rompetrol şi ce pachet de acţiuni va păstra

Prin memorandumul încheiat la finele săptămânii trecute, Rompetrol şi-a luat angajamentul faţă de statul român să continue investiţiile în România şi să preia mai mult de jumătate din pachetul de acţiuni deţinut de stat la Rompetrol Rafinare cu o sumă de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Potrivit unor surse aproapiate negocierilor, kazahii de la Rompetrol vor prelua un pachet de aproape 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare, statul român urmând să rămână acţionar semnificativ cu peste 18%. "Înţelegerea a fost să cedăm acest pachet pe care vom încasa aproximativ 200 milioane de dolari", ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei.

Conform unui comunicat al grupului Rompetrol remis vineri, compania petrolieră va răscumpăra doar o parte din pachetul de acţiuni deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (44,69%), statul urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din judeţul Constanţa.

"Ambele părți și-au arătat deschiderea de a stabili un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, dar și a rolului acesteia în regiunea Mării Negre și Uniunea Europeană. Prin obiectivele și beneficiile acestui parteneriat se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței atât a României, cât și a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar și stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiții, cu un impact direct în economia României" se mai arată în comunicatul remis de Rompetrol.

Citiţi şi: Statul român a căzut la pace cu Rompetrol. Kazahii vor prelua o parte din acţiuni Statul român deţine în prezent, prin Ministerul Finanţelor Publice, 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei. În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

În anul 2003, statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a subscris obligaţiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către companie. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.