România va primi 37,05 milioane de euro din partea CE

România va beneficia de o alocare de 37,05 milioane de euro din partea Comisiei Europene (CE). Această sumă este acordată în cadrul unui set de plăți destinate mai multor state membre ale Uniunii Europene, ca parte a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Comisia Europeană a anunțat că a efectuat plăți, în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, către Cehia, Germania, Italia, Portugalia și România, însumând 26,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi. De asemenea, aceasta a precizat că suma totală plătită prin acest mecanism a depășit pragul de 300 de miliarde de euro.

„Astăzi, Comisia Europeană a efectuat plăţi în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă către Cehia, Germania, Italia, Portugalia şi România, însumând 26,8 miliarde de euro în împrumuturi şi granturi.

Suma totală plătită în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă  a depăşit acum 300 de miliarde de euro. Acest jalon important reflectă amploarea reformelor şi investiţiilor transformatoare desfăşurate în statele membre ale UE, accelerând tranziţiile verde şi digitală, în timp ce consolidează rezilienţa generală a Uniunii”, transmite luni, 23 decembrie, Comisia Europeană.

Comisia Europeană a transferat Germaniei suma de 13,5 miliarde de euro sub formă de granturi, fără prefinanțare. Italia a primit 6,9 miliarde de euro în împrumuturi și 1,8 miliarde de euro în granturi, tot fără prefinanțare.

Portugalia a beneficiat de 1,65 miliarde de euro în granturi și 1,25 miliarde de euro în împrumuturi, fără prefinanțare. Cehia a primit 1,5 miliarde de euro sub formă de granturi și 200 de milioane de euro în împrumuturi, fără prefinanțare.

comisia europeana, comisar european
SURSA FOTO: Dreamstime

Țara noastră a transmis a doua cerere de plată din PNRR în decembrie 2022

În ceea ce privește România, aceasta a transmis, la data de 15 decembrie 2022, cea de-a doua cerere de plată din PNRR, care acoperea 51 de jaloane și ținte.

În anul următor, Comisia Europeană a emis o evaluare preliminară pozitivă pentru majoritatea acestora, cu excepția a două jaloane, respectiv 129 și 133, legate de investițiile în energie. Acestea nu au fost considerate îndeplinite în mod satisfăcător, ceea ce a condus la suspendarea sumei de 53,4 milioane de euro.

Ulterior, după ce România a furnizat informații suplimentare și a înregistrat progrese semnificative în privința celor două jaloane, Comisia Europeană a deblocat o sumă brută de 42,59 milioane de euro.

Din aceasta, 17,78 milioane de euro au fost alocate pentru jalonul 133, care a fost îndeplinit în totalitate, iar 24,8 milioane de euro pentru jalonul 129, pentru care s-au recunoscut progrese, deși acesta nu a fost încă considerat îndeplinit complet.