Google, gigantul american al internetului, a indicat joi că a primit 70.000 de cereri de ştergere de linkuri privind internauţi europeni de la 30 mai, dată la care motorul de căutare a început să aplice 'dreptul de a fi uitat', aşa cum a dispus Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), relatează AFP.
Gigantul american a pus la dispoziţie online la 30 mai un formular accesibil europenilor pentru a cere ştergerea rezultatelor căutării, conformându-se astfel deciziei justiţiei europene, care a stabilit că internauţii au dreptul să ceară eliminarea linkurilor spre pagini conţinând informaţii personale depăşite sau inexacte.
Cu un vârf în prima zi, când Google a primit peste 12.000 de solicitări, numărul cererilor 's-a stabilizat în prezent la o medie de aproximativ 1.000 pe zi în Europa' şi 'a depăşit 70.000 de cereri în total între 29 mai şi 30 iunie 2014', a precizat motorul de căutare.
Cele mai reprezentate ţări sunt Franţa, cu peste 14.000 de cereri, Germania (peste 12.600), Marea Britanie (aproape 8.500), Spania (peste 6.100) şi Italia (aproape 6.000).
În total, solicitările au vizat retragerea a 267.550 de linkuri, potrivit Google, care explică faptul că fiecare dintre ele 'trebuie tratată individual'.
Google a indicat că nu va şterge toate aceste linkuri, ci va 'aborda fiecare cerere şi va lua deciziile în funcţie de pertinenţa fiecăreia'.
Măsura luată de Google a apărut în contextul îngrijorărilor sporite ale utilizatorilor privind controlul asupra reputaţiei lor online şi într-un moment în care autorităţile europene de protecţie a datelor au indicat că negociază 'un pact de conformitate' cu Google pentru a determina gigantul american să-i informeze mai bine pe internauţi privind utilizarea datelor lor personale.AGERPRES