Detalii cheie pentru pacienţii cu sechele şi consecinţe ale bolii COVID-19. Aceștia beneficiază de servicii medicale complexe în cadrul Secţiei de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie din Iaşi. Ei sunt investigaţi pentru includerea în programul complex de reabilitare. Programul este individualizat pentru fiecare dintre ei. Acesta poate fi efectuat sub stricta supraveghere a fizioterapeuţilor.
Ce înseamnă mai exact acest program? Programul de recuperare integrat este realizat de o echipă multidisciplinară. El cuprinde consult medical de specialitate, consult interclinic, evaluare şi consiliere psihologică, evaluare funcţională detaliată, bilanţ imagistic şi biologic, tehnici şi metode specifice fizical-kinetice în regim de spitalizare continuă sau la zi /ambulator. Programul durează 12 zile.
Momentan sunt internaţi 6 pacienţi care au trecut prin boală, susține alephnews. Sunt şi tineri de 30 de ani, dar şi oameni înaintaţi în vârstă. Printre cei care au ajuns pe mâna medicilor sunt pacienţi care au avut şi alte boli asociate, astfel încât nu putem vorbi de o medie a vindecării.
Procentul celor care își revin după ce au avut COVID
Unii îşi revin 80 %, alţii 50%, iar alţii se reinternează periodic, aşa cum este cazul Adrianei. O femeie de 58 de ani care s-a infectat în decembrie 2020, in ianuarie s-a internat pentru recuperare şi acum era iarași la spital. Ea a povestit că acum se simte mai bine, însă la început obosea şi când vorbea.
Recuperarea medicala este dedicata persoanelor are au suferit un traumatism sau o boala, care a dus la aparitia unui deficit, cu pierderea totala sau partiala a capacitatilor functionale. Recuperarea medicala presupune o combinatie de metode medicale, educationale, ergonomice sau a altui tip de terapie. Cei care sunt vizați de aceste servicii trebuie sa inteleaga ca este extrem de important sa consulte un medic de specialitate care sa va recomande cea mai potrivita schema de tratament recuperatoriu, adaptata varstei celui in cauza.
Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu