Dintre aceştia, 873.000 sunt copii, ceea ce înseamnă că doi din cinci minori trăiesc sub pragul de sărăcie.
Procentul persoanelor sărace a scăzut însă uşor, de la 20,5% în 2009 la 19,8% în anul trecut, datorită unei creşteri economice şi a numărului locurilor de muncă în 2010, încetinită ulterior pe fondul crizei mondiale.
În Israel, un cuplu este considerat sărac dacă venitul său lunar nu depăşeşte 3.861 de şekeli (1.000 de dolari, 767 de euro).
Cele mai sărace grupuri de populaţie sunt evreii ultrareligioşi şi arabii israelieni (20% din populaţie). În rândul acestor două grupuri, o familie din două trăieşte sub pragul de sărăcie.
Țara care nu s-a împrumutat niciodată de la FMI
Israelul, cu o populaţie de doar 7,1 milioane de locuitori, atrage tot atâtea fonduri de risc precum Marea Britanie, care are o populaţie de 61 de milioane de locuitori, sau cât Franţa şi Germania la un loc (un total de 145 de milioane de locuitori).
Conform datelor de la Banca Mondială, israelienii au o rezervă internaţională, cu tot cu aur, de aproximativ 60 de miliarde de dolari, mai mult chiar decât Canada şi cam cât are Marea Britanie. În 2007, avea un deficit de doar 0,1% din PIB.
Mai mult, Israelul are mai multe companii listate la Nasdaq decât orice altă ţară care are companii listate în SUA şi a avut în ultimii ani o creştere economică mult peste media economiilor dezvoltate.
Israelul este membru al FMI din 1954. Istoria acestui stat cu Fondul arată faptul că nu Israel nu a cerut niciodată un ajutor financiar sau împrumut. Mai mult, statul figurează pe lista FMI printre ţările care sprijină resursele Fondului.
SURSA: Agerpres