“România reprezintă unul dintre pilonii principali pentru dezvoltarea afacerii noastre pe viitor”, declară Angelo Baronchelli, fondator și președinte al AB Italia, companie care îşi prezintă, anul acesta, pentru prima dată, la târgul Indagra (Romexpo, în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie), soluţiile de eficientizare energetică în sectorul agricol.

“Am ales piața din România întrucât credem cu putere că sectorul de cogenerare pe bază de biogaz se va dezvolta aici într-un ritm alert. Taxele competitive care încurajează energia regenerabilă, alături de perspectivele stabile oferite de guvern și anticiparea unei creșteri majore a cererii pentru energie la prețuri bune, fac din cogenerare o sursă atractivă de venit pentru fermieri, investitori privați, companii de investiții și grupuri de energie”, continuă Angelo Baronchelli.

Prin biocogenerare se produce energie electrică și termică din reziduurile agricole și zootehnice, din plantele cultivate anume sau din fracția organică prezentă în deșeurile urbane, ceea ce duce la sporirea eficienței energetice și la economisirea resurselor financiare. Alte avantaje ale cogenerării pentru segmentul agricol, vizează reducerea drastică a mirosurilor neplăcute, a emisiilor poluante, reducerea germenilor patogeni și utilizarea nămolului fermentat pentru fertilizarea solului.

“De patru ani, de când suntem pe piața din România, am observat că domeniul agricol este într-o continuă evoluție. Noi ne adresăm mai ales sectorului producător de cereale și celui zootehnic. Folosind tehnologia noastră, o instalație de 1 MW poate fi aprovizionată din producția unui teren cultivat cu 500 de ha de porumb, în timp de în sectorul zootehnic, pentru a alimentarea unei instalații de 100 kW cu deșeuri animale, este nevoie de 600 bovine sau de 5.000 de porcine adulte. Echipamentele noastre au o productivitate de peste 80%, astfel o instalație de 1 Mwe produce peste 8000 MWh/an”, explică Vladimir Oprescu, Area Sales Manager pe România, cu precizarea că „urmează să explorăm și sectorul avicol, sector în care problemele sunt complexe, datorită faptului că tehnologia de obținere a biogazului din dejecții avicole, care sunt mai slabe energetic, este mai costisitoare”.

Sectorul agricol reprezintă o piață pe care Grupul AB a realizat, în țările în care este prezent, peste 400 de instalații folosind tehnologii și soluții avansate pentru transformarea biogazului în energie, cu asigurarea celor mai ridicate performanțe într-un context de absolută fiabilitate.

Spre deosebire de alte companii care produc echipamente de cogenerare pe bază de biogaz, AB Energy oferă sisteme complete, modulare. Motoarele companiei AB sunt create atât pentru cogenerări mici (între 64 și 300 kWe), dar și pentru cogenerări de până la 1,4 Mwe. Echipamentele pe biogaz au fost dezvoltate, iar în prezent soluțiile permit cogenerări cu motoare de 2 Mwe și chiar de 3,2 Mwe.

Grupul AB a fost fondat în anul 1981 de către Angelo Baronchelli  și este prezent în 7 țări (Italia, Spania, Polonia, Serbia, Croația, Cehia și România). Principalele linii de business dezvoltate sunt cogenerarea pe bază de gaze naturale (gaz metan) pentru zona industrială, cogenerarea pe bază de biogaz pentru zona agricolă (prin folosirea reziduurilor agricole și/sau zootehnice) și urbană (prin utilizarea deșeurilor municipale). La nivel internațional, Grupul AB este compus din 13 societăți specializate în care lucrează peste 500 de angajați.

Filiala din România (AB Energy România), creată în anul 2009, desfășoară activități comerciale și de service. La nivelul anului 2011, Grupul AB a realizat o cifră de afaceri de peste 134 mil. euro, iar investițiile în intervalul 2009-2011 au depășit suma de 20 mil. euro.