În ultima vreme, au apărut mai multe informații cu privire la armata obligatorie. Totuși, generalul (r) Virgil Bălăceanu a spus că nu este cazul să revenim din nou la această formă. În opinia lui, este nevoie de eficientizare și de creșterea numărului de rezerviști voluntari.

Virgil Bălăceanu spune că nu este nevoie de armata obligatorie

Acesta subliniază că ar trebui să plecăm de la premisa că formele de pregătire a rezerviștilor pe bază de voluntariat vor fi eficiente. Astfel, într-o perioadă de timp relativ scurtă, pe baza voluntariatului, rezerva operațională formată din cei care au făcut stagiul militar până în 2007 să fie înlocuită.

Nu există nicio armată modernă în lume care să funcționeze fără rezervă, a explicat generalul.

„Ar trebui să plecăm de la premisa că formele de pregătire a rezerviștilor pe bază de voluntariat vor fi eficiente astfel încât într-o perioadă de timp relativ scurtă, pe baza voluntariatului, rezerva operațională formată din cei care au făcut stagiul militar până în 2007 să fie înlocuită. Nu există nicio armată modernă în lume care să funcționeze fără rezervă. Armatele în secolul XXI sunt formate din profesioniști și rezerviști, de regulă rezerviști voluntari”, a declarat generalul (r) Virgil Bălăceanu, conform Adevărul.

Trebuie menționat că România are mai puțin de 150.000 de militari. Aproximativ jumătate din aceștia sunt militari activi.

Specialistul a vorbit și despre apărarea teritoriului național al României. Acest lucru presupune o forță de 135.000 de oameni, compusă din militari activi plus rezerviști

„Apărarea teritoriului național al României, fie ea și-n cotextul art 5, înseamnă 80.000 de militari activi sau 81.000, includem și personalul civil, plus 55.000 de rezerviști. Vorbim așadar de o forță de 135.000 de oameni. Asta înseamnă o forță compusă din militari activi plus rezerviști”, a mai spus generalul Virgil Bălăceanu.

soldati, militari, armata romana
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Generalul i-a contrazis pe toți cei care susțin că românii nu ar fi dispuși să-și apere patria

De asemenea, generalul i-a contrazis pe toți cei care susțin că românii nu ar fi dispuși să-și apere patria, potrivit sursei menționate.

Conform generalului, dovada este că la exercițiile de mobilizare s-au prezentat de fiecare dată câte 90-95% dintre cei chemați.

Potrivit specialistului, problema nu este cu atitudinea românilor față de armată. În schimb, problema este îmbătrânirea așa numitei rezerve voluntare, respectiv oamenii care au efectuat stagiul militar în trecut.

Media de vârstă este una îngrijorătoare, respectiv 48 de ani. La această vârstă, este foarte greu ca acei oameni să mai fie transformați în soldați, a explicat generalul.

Ideal ar fi să se găsească soluții pentru atragerea tinerilor, a subliniat generalul (r) Virgil Bălăceanu. Mulți dintre cei care ar putea deveni rezerviști voluntari nici măcar nu știu beneficiile pe care le-ar avea.