Conform rezultatelor unui studiu recent, aproape o treime dintre români (31%) consumă carne în fiecare zi, în timp ce patru din zece persoane (39%) optează pentru alternative pe bază de plante.
Consumul de alimente pe bază de plante a crescut în rândul românilor
Potrivit cercetării Danone România, 42% dintre respondenți au menționat că consumă carne în dieta lor de 2-4 ori pe săptămână. În paralel, interesul pentru alimentația pe bază de plante a înregistrat o creștere semnificativă în ultimul an, ajungând la 39% din totalul populației, comparativ cu 30%, cât era înregistrat în 2023.
„Interesul crescut pentru produsele pe bază de plante nu se limitează doar la preferinţele de gust sau la restricţiile alimentare specifice. 33% apreciază gustul acestora, iar 30% sunt motivaţi de impactul asupra mediului. Tinerii, în special cei între 25 şi 34 de ani, se disting prin adoptarea acestei schimbări către un consum mai responsabil şi conştient”, se arată în studiu.
Potrivit studiului, dieta flexitariană promovează un consum variat de alimente, fără a elimina complet carnea din alimentaţie. Iar aceasta devine din ce în ce mai populară în România. Acest regim alimentar flexibil poate include carne și pește, alături de o varietate mare de fructe, legume şi produse pe bază de plante. Astfel, oferă o alternativă echilibrată pentru cei care doresc diversitate în alimentaţie fără a sacrifica gustul.
Sursa citată precizează că 30% dintre români urmează diverse principii alimentare, printre care și flexitarianismul, „reflectând o evoluţie în preferinţele şi conştientizarea alimentară”.
„Indiscutabil, alimentaţia are un impact fundamental asupra sănătăţii noastre fizice şi mentale. Dieta flexitariană poate fi parte a unui stil de viaţă sănătos. Este o dietă flexibilă care nu are multe restricţii, este echilibrată, fiind prietenoasă pentru om, dar şi pentru mediu”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.
Beneficiile dietei flexitariene
Potrivit ei, datorită acestei diete pot apărea diferite beneficii:
- menţinerea sau chiar scăderea greutăţii;
- valori ale tensiunii arteriale în ţintele optime prin diminuarea aportului de sodiu;
- reducerea riscului de boli cardiovasculare;
- stabilizarea nivelului glicemic şi implicit scăderea riscului de diabet zaharat tip 2;
încetinirea declinului cognitiv.
„Dar, să nu uităm că nu e îndeajuns să mâncăm mai sănătos, ci şi să facem mişcare, să ne hidratăm corespunzător şi să gândim pozitiv”, a precizat Gabriela Radulian.
Raportul Danone, ajuns acum la cea de-a treia ediție, a fost realizat între 16 și 22 martie 2024 de către NMS Hungary Kft. pe un eșantion de 500 de persoane din România, Ungaria și Bulgaria.
Despre Danone
Danone a preluat fabrica de lactate Miorița din București în 1996 și a investit aproximativ 90 de milioane de euro în modernizarea și retehnologizarea acesteia. În prezent, un milion de iaurturi sunt distribuite către consumatorii din România, dar și către alte 13 piețe europene. Danone România procesează anual peste 60.000 de tone de lapte, o mare parte fiind de origine românească.
În 2023, compania a colectat lapte proaspăt de la 23 de ferme mari și peste 220 de gospodării.