Numărul deponenţilor garantaţi din evidenţele instituţiilor de credit participante la Fond a înregistrat prima creştere, după o perioadă de doi ani de contracţie. Faţă de 30 septembrie 2011, numărul total al deponenţilor garantaţi s-a mărit, până la finele anului, cu 2,4%, ajungând la 15.608.720 persoane, din care 99,8% din deponenţi sunt acoperiţi integral. Rezultă că, 31.217 persoane au depozite de peste 100.000 de euro. Totalul depozitelor deținute de acești clienți este în echivalent lei de peste 92,82 miliarde lei.
Cele 33 de instituţii de credit participante la Fond concentrau, la 31decembrie 2011, 92,5% din valoarea totală a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din România. Cea mai mare influenţă la majorarea valorii totale a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale). Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond, s-a mărit cu 3,5% în trimestrul IV 2011, respectiv cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Pe categorii de deponenţi, persoanele fizice si cele juridice au contribuit cu 54,2%, respectiv 45,8% la sporul depozitelor garantate în ultimul trimestru al anului, precizează Fondul.
Potrivit FGDB, din punctul de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate în lei au avansat mai rapid decât depozitele în valută (+5,1% faţă de +0,6%), acestea din urmă crescând doar în cazul categoriei persoanelor juridice. În raport cu valoarea depozitelor garantate, suma acoperită efectiv de Fond la toate instituţiile de credit participante reprezenta 79,1%.
La 31 decembrie 2011, 70,6% din valoarea totală a depozitelor garantate corespundea depozitelor de valori sub plafonul de garantare, acestea fiind acoperite integral (valoarea cumulată a compensaţiilor potenţiale pentru această categorie de depozite este egală cu valoarea depozitelor garantate de valori cel mult egale cu 100.000 euro). Pentru depozitele de valori mai mari, compensaţia este limitată la plafonul de garantare, în acest caz valoarea cumulată a compensaţiilor potenţiale reprezentând 29,3% din valoarea totală a depozitelor garantate ce depăşeau echivalentul în lei al 100.000 euro la 31 decembrie 2011, arată instituţia de garantare.
Câţi români dețineau depozite de peste 100.000 de euro în 2011
23 ianuarie 2012, 13:25
Ultima modificare în 23 ianuarie 2012, 15:25
Valoarea depozitelor sucursalelor băncilor străine din România a înregistrat o scădere de 2,1 %, la finele trimestrului IV 2011, dar pe ansamblul sistemului s-a înregistrat o creştere a valorii depozitelor cu 3,7 %, până la 309,4 miliarde lei, cel mai mare nivel din ultimii ani, informează Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- EXCLUSIV Fiscul scoate la vânzare Mercedesul lui Ţântăreanu. Omul de afaceri: “Nu cred că o să reuşească să-l vândă”
- Franța și Germania nu renunță la convergența fiscală
- El Pais: pungăşiile falşilor eroi – sechelele dictaturii comuniste din România
- Fondul Proprietatea, vedeta Bursei de Valori București (BVB)
- Premierul italian și șeful BCE doresc dublarea fondului de salvare al zonei euro
- Premierul chinez anunță reforme pentru „ameliorarea distribuirii bogăţiei”
- Pentagonul caută bani pentru a susține cea mai mare flotă de portavioane din lume
- UPDATE: Premierul Boc: „E vital pentru România să-şi păstreze creşterea economică în 2012”
- MT pregătește o modificare a legislaţiei astfel încât să se respece programarea multianuală a lucrărilor de infrastructură
- UPDATE: Avertizare ANM: Ninsori și vânt în toată țara