Potrivit studiului, realizat de GfK România, numai 3% dintre românii de peste 18 ani participă la jocurile de tip slot-machines, iar aceştia asociază acest tip de joc cu beneficii precum socializare, distracţie, relaxare, plăcerea jocului şi câştig.
Statisticile internaţionale arată că numărul participanţilor din alte state europene este de până la patru ori mai mare decât în România, iar în Marea Britanie, spre exemplu, 13% din populaţie participă la jocurile de sloturi.
Datele prezentate de Cătălina Ifrim, consultant la GfK România, arată că 3% dintre români au participat în ultimul an la jocurile de sloturi şi doar 1% dintre aceştia participă săptămânal la joc.
Comparativ, la loto joacă 20% dintre români, iar săptămânal 5%, la pariuri – 6%, 3% săptămânal, la bingo – 4%, 1% săptămânal, jocuri de cărţi – 3%, 1% săptămânal, jocuri online – 3%, 1% săptămânal.
Potrivit studiului, realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.091 de persoane, au jucat la sloturi în ultimul an 6% dintre bărbaţi şi 1% dintre femei, 4% dintre persoanele din mediul urban şi 2% din populaţia din mediul rural, 6% din populaţia de peste 35 de ani.
Jucătorii de sloturi sunt în proporţie de 92% bărbaţi, au o vârstă medie de 29 de ani, 60% lucrează full-time, 65% sunt necăsătoriţi, 84% au Internet, 74% nu au copii.
Venitul mediu lunar al jucătorului de sloturi este de 1.274 lei, iar suma medie cheltuită este de 80 de lei.
Jocurile de sloturi sunt puternic asociate cu socializarea şi petrecerea timpului liber şi mai puţin cu riscul şi adrenalina, în timp ce ruleta şi jocul de cărţi sunt mai puternic asociate conceptului clasic de joc de noroc.
Potrivit reprezentantului Romslot, în România sunt 60.000 de aparate de joc, în 9.800 de locaţii. În Italia, spre exemplu, numărul aparatelor este de 350.000, la o populaţie de trei ori mai mare.
Dincolo de valoarea pieţei şi impozitele plătite, impactul economico-financiar se multiplică de opt ori ţinând cont de chiriile pentru sălile de jocuri, serviciile de pază şi alte servicii conexe, parcul auto, consumabile.
Numărul locurilor de muncă în domeniu este de 30.000.
SURSA: Agerpres