Război în Israel
Război în Israel! Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a implicat direct în eforturile de repatriere a cetățenilor români aflați în Fâșia Gaza. Acesta a dezvăluit că aproximativ 350 de români se află în această zonă. Din aceștia, aproximativ 250 au solicitat repatrierea în România.
Totul a început după un atac terorist din partea organizației teroriste Hamas asupra Israelului, care a declanșat un conflict intens în regiune. Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze importanța relațiilor diplomatice stabile dintre România și Israel, amintind că acestea durează deja de 75 de ani.
Acest atac terorist a generat o situație de urgență pentru aproape 2.200 de români care se aflau în pelerinaj în Israel. Repatrierea lor a fost posibilă datorită eforturilor comune cu autoritățile israeliene.
”În primul rând, am avut o comunicare directă cu prim ministrul Israelului, după atacul terorist făcut de către o organizaţie teroristă, Hamas, asupra Israelului şi am convenit împreună această vizită. Era într-un fel normală, noi avem de 75 de ani neîntrerupt relaţii diplomatice cu statul Israel. Mai mult, era, cred că evident pentru toată lumea, extragerea a aproape 2.200 de români care se aflau în pelerinaj, s-a făcut şi cu ajutorul autorităţilor israeliene. Plus că mai avem în jur de 350 de români în Fâşia Gaza şi vreo 250 au solicitat deja celulei de criză, prin Ministerul de Externe, repatrierea în România”, a declarat marţi seară, Marcel Ciolacu, la România TV, după vizita în Israel.
Se lucrează la repatrierea tuturor românilor
Aproximativ 350 de români încă se află în Fâșia Gaza, o zonă caracterizată de conflicte constante și tensiuni sporite. Dintre aceștia, aproximativ 250 au solicitat deja ajutorul pentru repatriere prin intermediul Ministerului de Externe. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că se lucrează intens la organizarea acestei operațiuni de repatriere într-un termen rezonabil.
Echipa internațională se ocupă de coordonarea eforturilor pentru repatrierea românilor din Fâșia Gaza. Marcel Ciolacu a menționat că a avut o discuție constructivă cu prim-ministrul Israelului. Acesta a apreciat în mod special sprijinul oferit.
”În acest moment este o echipă internaţională care lucrează acest lucru, normal că m-am implicat şi eu şi a fost unul dintre punctele pe agenda de zi. Chiar i-am mulţumit domnului prim-ministru. Vă daţi seama că are o presiune internă de răzbunare în acest moment, ca şi om politic, dar a dat dovadă încă o dată de experienţă şi maturitate şi se încearcă încă calea dialogului. Sunt şi aproape 200 de ostatici pe toate naţionalităţile. Am avut şi o discuţie în privat cu Domnia Sa, ne-a prezentat şi nişte imagini groaznice şi greu de descris a ceea ce s-a întâmplat cu acum câteva zile”, a mai spus Ciolacu.
Nu există români printre ostatici
În Fâșia Gaza se află și aproximativ 200 de ostatici de diferite naționalități. România este angajată în sprijinirea eforturilor de a asigura eliberarea acestora. Cu toate acestea, premierul a confirmat că nu există informații despre vreun ostatic român sau de origine română în această situație delicată.
Un aspect emoționant al vizitei premierului român în Israel a fost întâlnirea cu două familii care au rădăcini românești și au rude aflate în calitate de ostatici. Acești români, cu bunici în România, au împărtășit cu Marcel Ciolacu imagini și detalii cutremurătoare despre experiențele lor din regiunea afectată de conflict. Premierul a subliniat importanța solidarității cu Israelul în aceste momente dificile. El a transmis că prim-ministrul israelian îi consideră pe români „frați”.
”Nu există. Nu există o astfel de informaţie. În schimb, am avut întâlnire cu două familii care avea o soră şi un copil care sunt de origine română, având bunicii din România. Ambele familii aveau ostatici în acest moment şi mi-au prezentat chiar filmuleţe trimise de către terorişti. Este o emoţie foarte mare şi cred că era dat de datoria noastră să avem această solidaritate cu Israelul. Chiar dl. prim-ministru a spus că ne consideră nişte fraţi”, a adăugat Marcel Ciolacu.