Vacanța de 1 mai. Cum petrec românii de Ziua Muncii

Conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, peste 65% dintre români preferă să-și petreacă ziua de 1 Mai acasă, alături de familie. Numai 4% dintre cei chestionați aleg să meargă la mare în această zi.

Potrivit rezultatelor, în ziua de 1 Mai, 65,6% dintre români aleg să rămână acasă cu familia, în timp ce 12,5% optează pentru excursii și doar 3,4% decid să meargă la mare.

Un procent de 4,3% declară că aleg alte activități în această zi, în timp ce 13,5% afirmă că nu sărbătoresc Ziua Muncii. De asemenea, 0,8% dintre cei intervievați nu știu sau nu răspund.

Se observă că preferința de a petrece 1 Mai acasă cu familia este mai pronunțată în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, inactivilor pasivi, locuitorilor din regiunea Sud Muntenia, celor care au conturi pe Facebook și celor cu venituri reduse.

„Gulerele gri” nu sărbătoresc

Persoanele cu venituri foarte ridicate și locuitorii din regiunea Centru declară într-un procent semnificativ mai mare decât media că preferă să facă excursii de 1 Mai.

În schimb, persoanele cu venituri ridicate și cei cu ocupații în sectorul administrativ (denumiți și „gulere gri”) declară într-un procent semnificativ mai mare decât media că nu obișnuiesc să sărbătorească Ziua Muncii.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost colectate în perioada 12 – 20 aprilie, folosind metoda CATI (interviuri telefonice), cu ajutorul unui chestionar. Eșantionul simplu și stratificat a inclus 1.100 de persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) ale populației neinstituționalizate din România, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă pentru date este de ± 2,95%, la un nivel de încredere de 95%.

grătar
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce trebuie să știți dacă mergeți la grătar de 1 Mai

De 1 mai, mulți români se pregătesc pentru o zi de relaxare în mijlocul naturii, iar pentru mulți acest lucru include și un grătar în aer liber. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de regulile și normele legale care guvernează aceste activități.

Iată ce trebuie să știți înainte de a începe petrecerea. Ce spune Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic.

  • să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul Bazei de Agrement;
  • să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
  • să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă;
  • să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;
  • să respecte orarul de desfăşurare a activităţii Bazei de Agrement;
  • să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;

Sunt prevăzute amenzi

  • să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
  • să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate;
  • să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă;
  • să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea Bazei de Agrement. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea Bazei de Agrement sunt interzise;
  • să nu hrănească animalele sălbatice;
  • să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit;
  • să nu posteze semne sau mesaje;
  • să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori;
  • să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;
  • să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
  • să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara incintei Bazei de Agrement.

Nerespectarea acestor reguli de 1 Mai poate atrage sancțiuni, conform prevederilor Legii nr. 54/2012. Amenzile variază în funcție de prevederile încălcate, de la sume modice până la penalizări semnificative.