Sergiu Manea, CEO BCR, susține că este nevoie de o educație financiară, având în vedere actuala situație. Totodată, el a explicat că toate deciziile trebuie luate în cunoștință de cauză, subliniind astfel importanța anumitor aspecte.

El a mai adăugat că la momentul actual unu din cinci români sunt foarte interesaţi de ce înseamnă finanţe, dar numai unu din patru sunt mulţumiţi.

„Noi credem că un popor prosper, o gospodărie prosperă, o companie prosperă are posibiliatea de a lua decizii. De fapt, de a lua decizii în cunoştinţă de cauză. Şi asta construieşte prosperitate pe termen mediu şi lung, construieşte bunăstare personală sau bunăstare colectivă. Noi facem din educaţia financiară nu un proiect de sustenabilitate, ci avem un gând puţin mai mare, să punem educaţia financiară şi subsecvent sănătatea financiară a tuturor celor cu care intrăm în contact în centrul modelului nostru de business.

Câți români sunt mulțumiți de finanțe?

Şi ne-am propus ca prima etapă a acestui drum foarte lung, pe care o să-l parcurgem sper împreună, să înceapă prin activităţi foarte foarte susţinute de demitizare de fapt a vieţii financiare…. Încă o dată, unu din cinci români sunt foarte interesaţi de ce înseamnă finanţe, ce înseamnă viaţa lor personală financiară, dar numai unu din patru sunt mulţumiţi. Deci există o plajă foarte, foarte mare de adresabilitate. Acum noi ne bazăm foarte tare ca de fapt să ducem 1 din 5, să-l ducem la 5 din 5 în ceea ce priveşte înţelegerea sau dorinţa de a înţelege de fapt dinamica propriei vieţi financiare, materiale, modul în care aceasta le impactează starea de bine”, a spus Sergiu Manea.

Totodată, el a făcut referire și la legătura dintre sănătatea fizică și cea financiară. Potrivit acestuia, după sănătatea fizică, sănătatea financiară a unui individ, a unei gospodării sau comunităţi este cel de-al doilea mare factor de stres sau de preocupare în viaţa fiecăruia dintre noi, doar că, încă, nu recunoaştem acel element sau nu vrem să vorbim despre el.

Menționăm faptul că precizările acestui aia fost făcute de Ziua Educaţiei Financiare, ocazia în care BCR – prin Şcoala de Bani -, şi Asociaţia Şcoala de Valori lansează #EduFin Fest, au organizat o serie de evenimente educaţionale în principalele oraşe din ţară.

Mai exact,  peste 2.500 de elevi din peste 30 de judeţe participă astăzi la 100 de evenimente de educaţie non-formală în care angajaţi BCR, antreprenori şi personalităţi locale le oferă informaţii prin care pot lua decizii financiare mai bune pentru viitorul lor. Tinerii au posibilitatea să le adreseze întrebări şi să îşi ia cunoştinţele necesare despre bani, educaţie financiară şi antreprenorială.

Legătura dintre bunăstarea financiară și educația financiară

Menționăm faptul că Ziua Educaţiei Financiare a fost organizată pentru prima oară în acest an și reprezintă un moment cheie pentru transformarea relaţiei românilor cu banii. Atât prin #EduFin Fest, cât şi prin toate proiectele trecute şi viitoare, BCR urmăreşte un obiectiv comun: să contribuie la îmbunătăţirea standardului de viaţă al românilor prin educaţie pentru decizii financiare şi de viaţă mai bune pe termen lung.

La rândul său, directorul de comunicare BCR a precizat că există o corelație directă între gradul de bunăstare financiară și nivelul educației financiare. Mai exact, fiecare alegere financiară influențează prosperitate, dar și întreaga societate.

„Între gradul de bunăstare financiară şi nivelul educaţiei financiare există o corelaţie directă puternică, astfel încât alegerile financiare pe care românii le fac zi de zi impactează, fără doar şi poate, prosperitatea lor şi a întregii societăţi.

O persoană educată financiar este mult mai concentrată pe a-şi construi viitorul, un viitor sustenabil, cu beneficii atât pentru sine, cât şi pentru cei din jur, astfel încât întreaga societate să se bucure de mai multă prosperitate şi o dezvoltare accelerată”, susţine Nicoleta Deliu, director de comunicare BCR.