Câți români trebuie să se vaccineze pentru a fi ridicate restricțiile? E singura soluție

Valeriu Gheorghiță

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Suntem pregătiți să demarăm campania de vaccinare în condiții de siguranță. Avem o strategie de vaccinare. Avem prima soluție pentru a pune punct acestei pandemii, care se poate face doar prin colaborare între statele UE, a declarat vineri Gheogrhiță.

Este nevoie ca aproximativ 60-70% din populație să se vaccineze pentru ca autoritățile să poată ridica restricțiile impuse pandemia de coronavirus, a declarat vineri președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia primirii în țară a primelor doze de vaccin anti-Covid, moment caracterizat ca ffind un eveniment istoric de către autorități.

Pentru persoanele sub 16 ani nu existã indicații de utilizare

”Având o imunizare colectivă la circa 60-70%, circulația virusului scade foarte mult și atunci putem reduce din restricții. E nevoie de comunicare în tot acest proces, de transparență și de explicare a acestor activități, astfel încât oamenii să înțeleagă foarte bine.

Etapă de etapă prezentăm publicului informații verificate științific astfel încât să putem crește credibilitatea procesului”, a declarat Gheorghiță.

”Vaccinul se administreazã în momentul de fațã, din tipurile de vaccin care vor primi autorizare, intramuscular, într-o schemã cu douã doze, iar persoanelor sub 16 ani pentru moment nu existã o indicație de utilizare, nu sunt suficiente date care sã asigure aceastã recomandare la acest moment”, a mai spus președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19.

”Avem o strategie de vaccinare”

”Este ziua în care primim prima tranșă de vaccinuri anticoronavirus, e o tranșă simbolică, care va ajunge mâine dimineață în Institutul Cantacuzino.

Ea va fi alocată primelor zece unități medicale implicate în lupta anticoronavirus. Mă bucur să văd că există interes pe subiect, toate aceste lucruri ne obligă să demarăm o campanie împreună cu experții. Activitățile sunt organizate în acord cu ceea ce se întâmplă la nivelul UE.

Suntem pregătiți să demarăm campania de vaccinare în condiții de siguranță. Avem o strategie de vaccinare. Avem prima soluție pentru a pune punct acestei pandemii, care se poate face doar prin colaborare între statele UE”, a mai declarat Gheorghiță.

Trebuie menționat că primele doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns în România pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun.

Vaccinul, dezvoltat de BioNTech și Pfizer, e primul căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizația condiționată de punere pe piață.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea.