Câți refugiați ucraineni și-au părăsit locuințele?

Circa 5 milioane de oameni din Ucraina au fost obligați să-și părăsească locuințele și să se mute în alte zone ale țării din cauza atacurilor rusești desfășurate de-a lungul anilor, conform datelor oficiale raportate de DPA duminică.

Vicepremierul responsabil cu problemele refugiaților, Irina Vereșciuk, a afirmat într-un interviu pentru televiziunile ucrainene că 4,9 milioane de persoane au fost înregistrate ca fiind strămutate în interiorul țării.

Din această cifră, aproximativ 3,6 milioane de refugiați ucraineni au migrat în interiorul Ucrainei în urma invaziei rusești din februarie 2022. Înainte de această invazie, ani de conflicte în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, au determinat deja deplasarea a peste 1 milion de persoane în interiorul țării începând din 2014.

Forțele sub controlul Moscovei au preluat controlul asupra unor părți din regiunile Donețk și Luhansk în acea perioadă.

Vereșciuk a menționat că în ultimul timp nu au avut loc schimbări semnificative, adăugând că unii evacuați au reușit să se întoarcă acasă în perioada august-noiembrie. Aceasta este reflectarea situației militare pe teren, unde fronturile din est și sud au rămas în mare parte neschimbate.

Conform celor mai recente date ale ONU, aproximativ 6,2 milioane de ucraineni au căutat refugiu în străinătate, fie temporar, fie permanent.

Înainte de declanșarea războiului în 2022, populația Ucrainei era de aproximativ 41,4 milioane de locuitori.

refugiați ucraineni
Sursă: Dreamstime

Ce este protecția temporară?

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune militară împotriva Ucrainei. De atunci, milioane de oameni au fugit din calea războiului, refugiindu-se în țări ale UE și în Republica Moldova.

La 4 martie 2022, UE a activat Directiva privind protecția temporară. Directiva UE a fost adoptată în 2001, în perioada care a urmat strămutărilor la scară largă înregistrate în Europa din cauza conflictelor armate din Balcanii de Vest, în special din Bosnia și Herțegovina și Kosovo.

La 27 septembrie 2023, miniștrii au ajuns la un acord politic privind prelungirea protecției temporare până la 4 martie 2025. Decizia a fost adoptată la 19 octombrie 2023.

Protecția temporară este un mecanism de urgență al UE care este activat în circumstanțe excepționale în care se înregistrează un aflux masiv, scopul urmărit fiind:

  • acordarea de protecție colectivă persoanelor strămutate
  • reducerea presiunii asupra sistemelor naționale de azil ale țărilor UE