Papa Francisc pledează pentru o dată unică a Paștelui: „Un pas decisiv spre unitatea creștină”
Papa Francisc a declarat în acest weekend că Biserica Catolică este pregătită să accepte stabilirea unei date unice pentru celebrarea Paștelui, o sărbătoare religioasă care variază în funcție de calendarele gregorian și iulian utilizate de biserici.
Suveranul pontif a subliniat că această măsură ar reprezenta un pas important spre unitatea creștinilor.
„Biserica Catolică este dispusă să accepte data dorită de toți, o dată a unității”, a afirmat Papa Francisc, conform Vatican News.
Într-un context providențial, el a remarcat că, în acest an, Paștele va fi celebrat în aceeași zi, duminică, 20 aprilie, atât după calendarul gregorian, cât și după cel iulian, ceea ce coincide cu aniversarea a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea.
Suveranul pontif a făcut un apel puternic la comunitatea creștină globală să profite de această coincidență pentru a face un „pas decisiv spre unitate” și pentru a stabili o dată comună pentru celebrarea Paștelui, simbol al solidarității religioase.
„Îmi reînnoiesc apelul ca această coincidență să servească drept aducere aminte tuturor creștinilor să facă un pas decisiv spre unitate și asta în jurul unei date comune pentru Paște”, a transmis Papa Francisc.
Paștele este sărbătorit în general în funcție de calculele fiecărei biserici, care variază pe baza calendarului adoptat, ducând adesea la diferențe de câteva săptămâni.
În acest an, Floriile vor fi marcate deopotrivă de ortodocși și catolici pe 13 aprilie, iar apoi, peste o săptămână, pe 20 aprilie, credincioșii ambelor confesiuni vor sărbători Paștele.
Patriarhul Constantinopolului își dorește și el același lucru
Reamintim că o poziție similară a avut, în luna septembrie a anului trecut, și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.
Atunci, el anunța că o eventuală decizie privind unificarea Paștelui Ortodox cu cel Catolic a fost discutată într-o reuniune a liderilor Patriarhiei Ecumenice.
Patriarhul Bartolomeu le-a transmis celor care s-ar opune unei astfel de idei că un acord nu va implica și o intercomuniune euharistică.
„Acest acord se referă exclusiv la data celebrării Paștelui și nu implică practici liturgice comune cu frații noștri romano-catolici, ceea ce ar necesita comuniune eclezială între Bisericile noastre – o stare pe care încă nu am atins-o în ciuda progresului dialogului teologic și a pașilor semnificativi făcuți”, a transmis și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.
Patriarhia Moscovei ar putea fi una dintre bisericile ortodoxe care ar putea fi împotriva unei astfel de unificări a sărbătorii Paștelui.