Medicamente care pot cauza rezultate fals pozitive la testele antidrog
În contextul traficului rutier tot mai strict monitorizat, șoferii trebuie să fie atenți la medicamentele și suplimentele pe care le consumă, deoarece anumite substanțe pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog rapide.
Deși nu sunt substanțe psihoactive ilegale, compoziția unor medicamente poate influența aceste teste, provocând suspendarea temporară a permisului de conducere.
Semn distinctiv de pe ambalajele acestor medicamente
Pentru a evita astfel de probleme, șoferii trebuie să fie atenți la semnele de avertizare de pe ambalajele produselor farmaceutice. Medicamentele contraindicate pentru conducătorii auto au un simbol distinctiv: un triunghi cu laturi roșii și un semn de exclamare negru în centru, încadrat într-un pătrat alb.
Acest simbol indică faptul că produsul poate influența capacitatea de a conduce și, în unele cazuri, poate genera un rezultat fals pozitiv la testele antidrog.
Multe medicamente comune pot duce la rezultate eronate la testele rapide antidrog. Iată câteva exemple:
- Paracetamolul și ibuprofenul pot conține substanțe ce pot fi detectate ca opiacee. Astfel, testul poate indica prezența morfinei sau codeinei în organism, chiar dacă acestea provin din medicamente legale.
- Medicamentele pentru anxietate, insomnie și spasme musculare conțin adesea benzodiazepine, o substanță psihoactivă ilegală. Aceasta poate cauza un rezultat pozitiv, chiar dacă medicamentul a fost prescris legal.
- Antidepresivele pot duce la un rezultat fals pozitiv pentru diverse substanțe psihoactive.
- Picăturile nazale și spray-urile decongestionante folosite pentru răceli pot conține compuși care să fie detectați ca amfetamine.
- Medicamentele pentru alergii și răceli, precum și siropurile și tabletele pentru tuse, pot conține codeină, care este detectată la testele antidrog ca un opiaceu.
Rămâi pe loc fără permisul de conducere
Conform noii legi adoptate în iulie, dacă un șofer este depistat pozitiv la un test rapid antidrog, acesta va rămâne imediat fără permis de conducere. Ulterior, se dispune efectuarea unei analize de sânge pentru confirmarea rezultatului.
Dacă analiza de sânge nu este finalizată în 72 de ore, șoferul își recuperează permisul, însă dacă testul de sânge confirmă prezența drogurilor, permisul este reținut din nou și se va deschide un dosar penal.
Răzvan Zaha, criminolog specializat în domeniul drogurilor, subliniază că testele rapide pot depista substanțe inofensive provenite din tratamente medicale necesare. El sfătuiește șoferii să nu își ajusteze tratamentele în funcție de testele antidrog, ci să urmeze sfaturile medicilor, transmite Digi24.
Aproximativ un sfert dintre testele antidrog rapide se dovedesc a fi fals pozitive. În aceste cazuri, substanțele detectate de testele poliției provin din medicamente sau suplimente legale, nu din consumul de droguri. Dacă analizele de sânge confirmă că rezultatul a fost unul fals, șoferul va primi o înștiințare oficială, iar cercetarea penală nu va continua.