Dacă în urmă cu zece ani cereai într-un restaurant din România mușchi de vită cu sos de trufe, riscai să primești o privire nedumerită din partea ospătarului. Astăzi, lucrurile s-au schimbat complet. În orice restaurant cu pretenții poți găsi o gamă largă de preparete cu trufe.
Prețuri de până la 3.500 de euro pe kilogram
Dacă ar fi să ne luăm după aspect, trufa este chiar respingătoare. Seamănă cu un cartof. Aceste ciuperci se găsesc la câţiva centimetri sub pământ şi cresc pe rădăcinile de fag, plop, alun sau stejar. Pentru că sunt foarte greu de găsit, acestea sunt numite şi „diamantele pământului”. În țara noastră se pot cultiva câteva tipuri de trufe: trufa albicioasă, trufa neagră de iarnă, trufa neagră de vară sau trufa albă, acestea din urmă fiind și cele mai rare. Trufele negre de vară se vând cu un preț cuprins între 200 și 250 de euro pe kilogram. În schimb, trufele albe sunt mult mai scumpe. Cotul de achiziție al acestora pornește de la 1.700 și paote ajunge la 3.500 de euro pe kilogram. Cu asemenea prețuri, câștigurile pot fi uriașe, de aceea interesul pentru înființarea culturilor trufiere a crescut semnificativ, în ultimii ani. În România, culturile de acest fel au ajuns la o suprafață de 3.000 de hectare. “Există circa 700-800 de plantații în România. Cele mai mari fiind de unul sau două hectare. Iar din acest an încep să se maturizeze ajungând în al cincilea sau al șaselea an”, spune Nuți Lazăr, economist în cadrul IL Tartufo, companie care se ocupă atât de înființarea culturilor trufiere, cât și de comercializarea trufelor.
Investiție de aproape 6.000 de euro într-o cultură trufieră
În ceea ce privește costul pentru înființarea unei culturi trufiere, Lazăr spune că pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați trebuie să investești 3.000 de euro în primul an (aici se încadrează achiziția puieților de alun, crearea unui sistem de irigații și întreținerea plantației). În următorii ani, întreținerea culturii trufiere necesită un buget de 700 de euro pe an. Iar din al patrulea an apare și producția. Potrivit specialistului, din al cincilea an se poate obține o producție de 8-10 kilograme și un profit de 2.000 de euro pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Dar pentru a recolta trufele într-o stare bună ai nevoie de un câine dresat, care poate identifica locul în care sunt amplasate aceste ciuperci rare. Un astfel de câine poate fi achiziționat cu 2.000 – 3.000 de euro. În aceste condiții, investițiile se pot recupera ușor, dar trebuie multă răbdare și perseverență.
Momentan, în România nu avem o producție mare de trufe, de aceea restaurantele de lux locale își asigură necesarul de ciuperci prospete în cea mai mare parte din țări precum Italia sau Franța. În condițiile în care cererea pentru trufe este în creștere, piața are nevoie de mai mulți producători locali.
“Avem cereri de sute de kilograme pentru trufe proaspete per comandă, dar problema este recoltarea. Nu avem de unde să adunăm o cantitate atât de mare de ciuperci rare din România”, susține reprezentantul IL Tartufo.
(Articol publicat în Suplimentul Capital Luxury apărut pe 18 aprilie 2016)