Conform sursei citate, şomajul a crescut în Berlin în prima lună a acestui an, însă noile locuri de muncă nu sunt în mare parte ocupate, din cauza lipsei de specialişti.
Şomajul a crescut în capitala Germaniei cu 0,8%, faţă de luna decembrie 2012, semnalează Agenţia federală de ocupare a forţei de muncă (BA) din Berlin. Peste 219.000 de persoane, respectiv 12,4 %, nu au aici joburi. Aceştia sunt totuşi mai puţini decât anul trecut, când numărul lor se ridica la 228.188. Trendul s-a extins însă la nivel federal. Germania a depăşit din nou, după mult timp, pragul de trei milioane de şomeri. Cu toate că, spune şeful BA, Frank-J. Weise, “şomajul actual ridicat are motive pur sezonale. Condiţiile economice dificile au influenţat prea puţin piaţa muncii.”
În unele branşe, cum ar fi de pildă construcţiile, se lucrează mai puţin în condiţii meteo nefavorabile. În plus, multe contracte de muncă se încheie la finalul anului, au explicat reprezentanţii Agenţiei germane de ocupare a forţei de muncă.
Muncitorii calificaţi, la mare căutare
Una dintre marile probleme pe piaţa germană a muncii rămâne lipsa specialiştilor în diverse domenii. Pare greu de imaginat, dar conform ministrul federal al Muncii, Ursula von der Leyen, citat de Deutsche Welle, Germania are 850.000 de locuri de muncă neocupate, deşi numărul şomerilor a depăşit pragul de trei milioane de persoane.
Conform sursei citate, cei mai căutaţi sunt pe moment specialiştii în branşele mecanică, electrotehnică, construcţii de maşini, transport şi logistică, vânzări şi sănătate.
Aşa cum Germania a liberalizat în iunie 2011 piaţa muncii pentru est- europenii cu studii superioare, trebuie să arate o deschidere şi pentru muncitorii calificaţi, au declarat la Berlin reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). „Numai în acest fel poate scădea şomajul, ca urmare a schimbărilor demografice”, a precizat Yves Leterme, directorul adjunct al OECD Berlin.
Legislaţia se modifică din vară
Ministrul von der Leyen a anunţat modificări concrete ale regulilor de acordare a dreptului de muncă pentru străini, începând cu iunie 2013. Sunt vizate în special acele branşe din economia germană în care lipsesc specialişti. Von der Leyen a reacţionat pozitiv şi la propunerea OECD, de înfiinţare a unor cursuri speciale de limbă germană pentru angajaţii veniţi din alte ţări.
Şi Agenţia de ocupare a forţei de muncă a luat deja o serie de măsuri concrete, prin care să motiveze angajatorii germani să-şi găsească personal în străinătate. În cadrul Conferinţei europene pentru tineret de la Berlin, BA a invitat şi reprezentanţi ai unor firme din UE şi din Germania pentru a discuta şi promova mobilitatea tinerilor pe piaţa europeană a muncii. În urma acestei întruniri, 40 de companii germane au pus la dispoziţie în jur de 400 de locuri de formare profesională, cu scopul angajării ulterioare, pentru tinerii din alte ţări.
„În primul rând”, a precizat Raimund Becker, membru în conducerea BA, „vrem să ne asigurăm, prin această iniţiativă, că tinerii din UE pot primi un loc de studiu sau formare profesională în Germania, dar să ne adresăm şi specialiştilor care au obţinut deja o diplomă.”
Sursa: Deutsche Welle