Avaria produsă miercuri la reţeaua de distribuţie a energiei electrice din judeţele Argeş şi Vâlcea a avut loc în condiţiile apariţiei unor fluxuri de putere mari, atât în reţeaua de transport cât şi în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, generate de o producţie de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeş şi Dâmboviţa, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate.
De asemenea, o altă cauză a fost retragerea din exploatare pentru lucrări accidentale a unei linii de înaltă tensiune din reţeaua de transport a energiei electrice, conform unui comunicat comun al Transelectrica şi CEZ Distribuţie.
"În aceste condiţii, au declanşat o linie de 220 kV din reţeaua de transport a energiei electrice şi unele linii de 110 kV din reţeaua de distribuţie", explică reprezentanţii Transelectrica.
Aceştia precizează că în perioada imediat următoare CEZ Distribuţie şi Transelectrica vor efectua o analiză comună a evenimentelor şi a cauzelor care au condus la declanşările succesive din reţelele de transport şi de distribuţie pentru a se stabili măsurile care se impun pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.
Miercuri, în jurul orei 16,00, a avut loc un eveniment în reţeaua de alimentare cu energie electrică din zona judeţelor Vâlcea şi Argeş care a condus la rămânerea fără alimentare cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două judeţe, precum şi a marilor consumatori industriali din municipiile Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel.
Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de circa 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producţie de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi CET Govora.
"Intervenţia echipelor operative şi a personalului de comandă operativă din cadrul centrelor de dispecer CEZ Distribuţie şi Transelectrica a fost promptă, pentru a restabili alimentarea staţiilor de transformare a energiei electrice din zonele afectate, astfel încât toţi consumatorii să fie realimentaţi în timpul cel mai scurt", se mai menţionează în comunicat.
Ministrul Energiei Victor Grigorescu a anunţat, joi, că aşteaptă să vadă care au fost cauzele avariei produse în urmă cu o zi în sistemul energetic, urmând ca în funcţie de rezultatul analizelor să se decidă dacă se impun sancţiuni.
"Aşteptăm să vedem rapoartele de analiză, cauzele efective care au dus la această situaţie. (…) Pentru moment (…), prima noastră preocupare a fost să vedem că lucrurile sunt din nou funcţionale, aşteptăm să vedem analiza, să vedem exact ce s-a întâmplat, după care se vor lua măsurile în consecinţă", a declarat Victor Grigorescu.
Ministrul a ţinut totodată să aprecieze modul în care Hidroelectrica a acţionat pentru reechilibrarea Sistemului Energetic Naţional.
"Hidroelectrica, de exemplu, ieri şi-a făcut treaba şi a putut să menţină siguranţa în exploatare a liniilor şi să evităm până la urmă o situaţie mult mai complicată", a precizat Victor Grigorescu.
SURSA: Agerpres