Navele de război ale Marinei SUA au fost trimise în apele de coastă ale Venezuelei într-o misiune anti-droguri de către Donald Trump. Publicația NationalInterest amintește cum a pornit această operațiune din mandatul Trump, una fără precedent după ce americanii au invadat Panama în 1989.
O decizie care a venit după ce SUA l-au acuzat pe Nicolás Maduro, dar și pe alți 15 oficiali venezueleni, de narcoterorism, corupție și trafic de droguri. De altfel, Maduro a fost numit de Departamentul de Justiție drept „fostul președinte al Venezuelei”.
„De mai bine de 20 de ani, Maduro și diverși oficiali de rang înalt ar fi conspirat cu FARC, sprijinind intrarea în SUA a tone de cocaină și distrugerea comunităților americane”, preciza Departamentul de Stat. Demararea operațiunii antidrog a Pentagonului s-a desfășurat și în contextul unei recompense de 15 milioane de dolari pentru informații care pot conduce la capturarea lui Maduro.
Aceste declarații au anticipat operațiunea ce avea să urmeze. Marina americană a început anul trecut una dintre cele mai mari operațiuni militare din America Latină, după invazia SUA, din 1989 a statului Panama, care viza îndepărtarea de la putere a generalului Noriega. Acțiunea militară a SUA de la acea vreme a purtat numele „Cauza justă” și urmărea extrădarea lui Noriega, fost informator al CIA, pentru a fi judecat în SUA.
Noua operațiune, care nu a fost denumită, a implicat trimiterea navelor de război, inclusiv trei distrugătoare și un detașament de avioane de supraveghere P-8 Poseidon, împreună cu forțele speciale terestre. Astfel, se va dubla capacitatea americană de combatere a drogurilor în emisfera vestică. La aceasta au participat forțe care operează atât în Caraibe, cât și în estul Pacificului.
De obicei, astfel de eforturi de combatere a drogurilor ar presupune utilizarea fregatelor, dar Marina SUA desfășoară distrugătoare din clasa Arleigh Burke, care sunt extrem de avansate tehnologic. Navele sunt înarmate cu 56 de rachete de croazieră Raytheon Tomahawk, cu o combinație de rachete de atac terestru (TLAM) și rachete anti-nave cu ghidare inerțială. O astfel de desfășurare ar putea fi considerată „exagerată” pentru a combate traficanți de droguri din Caraibe și Pacific. Însă, cu siguranță, distrugătorii americani vor da un mesaj puternic către Maduro și cartelurilor.
După cum a scris National Review, aici ar putea fi vorba de un alt motiv: „Marina nu are navele potrivite pentru a participa la aceste misiuni”. Mai exact, ar fi vorba de fregatele și corvetele care îndeplinesc de obicei misiunile de escortă, de supraveghere și interdicție.
De exemplu, în ianuarie, Marina SUA a trimis nava de luptă fluvială varianta Freedom USS Detroit (LCS 7) într-o operațiune în largul coastei Venezuelei, într-o demonstrație de presiune împotriva regimului Maduro.