De ce au murit pacienții de la Sfântul Pantelimon. Vineri, pe 12 aprilie, reprezentanții Corpului de Control al Ministerului Sănătății s-au deplasat la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, unde un grup de medici este investigat în legătură cu decesul a 17 de pacienți internați la Terapie Intensivă.
De ce ar fi murit pacienții de la Spitalul Pantelimon. Date din raport
De ce au murit, de fapt, pacienții de la Spitalul Pantelimon? Se presupunea că acești pacienți ar fi murit în decurs de patru zile după administrarea incorectă a unui medicament.
Conform primelor constatări ale controlului și a documentelor medicale analizate, se pare că pacienții erau într-o stare de sănătate extrem de gravă. Decesul lor ar fi fost rezultatul cedării organismului, nu a unei administrări incorecte a medicamentului.
Fosta șefă a Secției de Terapie Intensivă a făcut acuzații privind administrarea incorectă a medicamentelor. Însă până în prezent, aceste acuzații nu au fost confirmate.
Conform managerului Spitalului, Bogdan Socea, analiza preliminară nu indică nicio anomalie în tratamentul efectuat în secția de Terapie Intensivă. Acesta a spus că au fost „decese care nu au putut fi evitate”.
„Până în momentul de față, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de Terapie Intensivă. De asemenea, nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organisme, nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în Secția ATI.
Suntem foarte preocupați de siguranța pacientului și pacienții sunt tratați la noi în siguranță. Medicii ATI, ca toți medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuși în fiecare caz în parte. Tratăm fiecare bolnav în parte”, a declarat acesta.
Potrivit lui Bogdan Socea, raportul final va fi gata până miercuri.
Nu există dovezi care să susțină acuzațiile
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat vineri, pe data de 12 aprilie, după vizita la Spitalul Pantelimon, că, până în prezent, nu există dovezi care să susțină acuzațiile.
”Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia.
Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea sta la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi cred că aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se derulează în paralel, ale Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi cea internă de la spital”, a declarat el.
Potrivit lui Rafila, ”un lucru important este încrederea în sistemul de sănătate, care poate fi gravă afectată dacă lucrurile sunt ţinute sub preş, ceea ce nu este cazul”.
”Noi avem ca şi principii adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile atât din partea Corpului de control, al comisiei de la spital. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că pe noi ne interesează siguranţa pacientului, accesul la servicii de sănptate.
Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familiile lor dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată şi se întâmplă şi decese”, a afirmat acesta.
Ministrul Sănătății a precizat că ”aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile”.
Alexandru Rafila a menționat că au efectuat o primă analiză statistică. Potrivit lui, vor extinde această analiză și la alte spitale pentru a evalua rata mortalității. Ministrul a subliniat că rata medie de mortalitate în anii 2022-2023 și în primele trei luni din 2024 este în jur de 3,5 cazuri pe zi la nivelul spitalului.
”Sunt zile când numărul de decese este mai mare, în alte zile e mai mic”, a mai spus el.