Un lucrător de la o fermă de păsări din Spania a contractat gripa aviară la sfârşitul lui septembrie, într-un caz rar de transmitere la om, şi a rămas asimptomatic până când a fost testat negativ, fără alte infecţii cunoscute, a declarat luni Ministerul Sănătăţii de la Madrid, citat de AFP.
Caz de gripă aviară transmisă la om în Spania
„Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ”, potrivit unui comunicat al ministerului.
Persoana infectată este un angajat al unei ferme de păsări din Guadalajara (centru) unde, pe 17 septembrie, au fost depistate cazuri de boală printre păsările de curte.
El a fost plasat în izolare la domiciliul său până când a fost testat negativ pe 27 septembrie.
Singurul său contact apropiat a fost negativ, potrivit comunicatului ministerului, care subliniază că „transmiterea de la păsări la om este considerată un fenomen rar, iar transmiterea de la om la om este extrem de rară”.
În Spania, „au fost detectate 79 de focare la păsări sălbatice şi 36 în fermele de păsări”, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii, mai scrie AFP.
Cea mai gravă criză de gripă aviară din Europa
Europa s-a confruntat anul acesta cu cea mai gravă criză de gripă aviară înregistrată vreodată, cu aproape 50 de milioane de păsări sacrificate, iar persistenţa virusului pe durata verii sporeşte riscul extinderii infecţiilor în următorul sezon, a avertizat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), transmite Reuters.
Extinderea gripei aviare înalt patogenă este un motiv de îngrijorare pentru guverne şi industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilităţii restricţionării comerţului şi a riscului transmiterii la om. Un număr fără precedent de focare a fost raportat vara aceasta la păsările de curte şi sălbatice, provocând mortalitate masivă în rândul coloniilor de reproducere a păsărilor de pe coasta de nord a Atlantic, conform studiului realizat de EFSA, Centrul european de prevenire şi control al bolilor şi un laborator de referinţă din UE.
Epidemia de gripă aviară din acest sezon a afectat în total 37 de state din Europa, un nivel record, iar virusul a traversat pentru prima dată Atlanticul, pe rutele de migraţie, provocând epidemii severe în câteva provincii din Canada şi Statele Unite, arată datele EFSA.