Cazanciuc: Vinovatul pentru tragedia de la 2 Mai nu scapă de închisoare. „Legea Anastasia” e în vigoare

robert cazanciuc

SURSA FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Legea Anastasia a intrat în vigoare de o lună, iar potrivit fostului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, aceasta va permite ca vinovatul pentru tragedia de la 2 Mai să își primească pedeapsa.

Legea Anastasia, fără „portițe” pentru consumatorii de substanțe interzise la volan

Legea Anastasia, care este în vigoare de o lună, este o lege specială. Ea se adresează șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Aceștia nu vor mai avea „portițe” de scăpare și vor ajunge în închisoare.

Declarațiile de joi, 24 august, ale senatorului PSD vin în contextul tragediei de la 2 Mai. Vă amintim că în urma acesteia doi tineri au fost uciși de un șofer care a condus sub influența drogurilor.

Datorită acestei legi criminalii vor plăti pentru crimele realizate în spatele volanului

„De o lună de zile, băutura şi drogurile la volan îi vor duce la închisoare pe cei care până acum se puteau folosi de portiţe ale legii. Nu mai există portiţe, ci doar porţi mari ale închisorilor unde criminalii trebuie să rămână atâta timp cât este necesar pentru ca în numele victimelor societatea să considere că s-a făcut dreptate”, a declarat senatorul PSD.

Cazanciuc susține că a fost întrebat de nenumărați oameni despre valabilitatea acestei legi, deoarece exista zvonul că ar intra în vigoare abia anul viitor. Senatorul declară aceste zvonuri drept ticăloase.

„Am fost întrebat de foarte mulţi oameni în aceste zile dacă Legea Anastasia este în vigoare. Un zvon, lansat din confuzie sau ticăloşie, privind intrarea în vigoare de anul viitor a creat din nou sentimentul că cei cu resurse, cei care ştiu să se descurce scapă de pedeapsa cuvenită, închisoarea, chiar şi în situaţia în care omoară oameni folosind un autoturism pe post de armă.”

Reprezentantul PSD afirmă clar și răspicat că vinovatul va plăti pentru fapta sa, conform legii românești.

„Nu, autorul tragediei de la 2 Mai nu va scăpa de închisoare după ce va fi condamnat definitiv de o instanţă de judecată. Legea Anastasia, Legea 213/2023, a fost publicată în Monitorul Oficial din 10 iulie şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu, la 13 iulie”, a scris Cazanciuc, într-o postare pe Facebook.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Noua modificare a Codului penal este o formă de prevenție

Senatorul a subliniat că adăugarea pedepsei cu închisoarea în Codul penal pentru acest tip de cazuri reprezintă o măsură de prevenire a acestor comportamente periculoase. El susține că legea nu trebuie să rămână doar o bucată de hârtie, ci trebuie să îi vedem consecințele.

„Prin această modificare a Codului penal, am introdus în lege o pedeapsă adecvată pentru criminalii de pe şosele: închisoarea.

Aceasta este o formă de prevenţie – oamenii trebuie să ştie care sunt consecinţele faptelor lor, trebuie să cunoască legea, dar legea poate să rămână doar o bucată de hârtie dacă nu este şi aplicată în litera şi spiritul ei, dacă cetăţenii obişnuiţi nu îi vor vedea trimişi în spatele gratiilor, de către instanţele de judecată, pe cei vinovaţi de asemenea atrocităţi ca în cazul de la 2 Mai”, a declarat Cazanciuc.

Senatorul consideră că se impun și alte măsuri de prevenție

Printre acestea, fostul ministru sugerează interzicerea dreptului de a mai conduce pentru o perioadă mare de timp.

„Mai trebuie adoptate şi alte măsuri: interzicerea dreptului de a mai conduce pentru o perioadă mare de timp celor care comit accidente mortale, indiferent de cauză sau anularea permisului de conducere celor care sunt prinşi drogaţi la volan, indiferent dacă au comis sau nu un accident rutier”.

În plus, potrivit lui, ar trebui revizuit și cadrul legal de pedepsire a consumului, însă ar trebui pus accent și pe educație.

„Trebuie revizuit cadrul legal referitor la pedepsirea consumului, căci, în fapt, urcarea la volan este doar o consecinţă a teribilismului pe care îl potenţează consumul de substanţe interzise.

Mai pot fi făcuţi paşi în educaţie, în introducerea unor cursuri şi lecţii despre efectul pe care îl are consumul asupra creierului, dar şi în tratarea adecvată medical şi educaţional a celor care pot fi scoşi din ghearele drogurilor”.

În privința educației, senatorul sugerează că marile lanțuri de magazine s-ar putea implica pentru a face cunoscută Legea Anastasia publicului larg.

„Companiile care produc, cele care distribuie, marile lanţuri de magazine care vând băuturi alcoolice pot găsi forme smart de a atrage atenţia asupra Legii Anastasia.

Marile reţele de benzinării, HORECA, pot fi parte a acestui proces de protejare a vieţii oamenilor nevinovaţi. Waze, Uber, Bolt pot juca rolul de mesager modern al regelui din trecut şi să facă cunoscută Legea Anastasia”, consideră senatorul.