La ora actuală pe piața din România regăsesc cei interesați numeroase de sisteme de încălzire. Fiecare vine la pachet cu o serie de avantaje, dar și dezavantaje. Publicul este liber să aleargă punând în balanță alternativele și ajungând astfel la un numitor comun. Se pare că din toată această ecuație, cazanele pe peleți ies în evidență grație avantajelor uriașe. 

Peleții cazanelor respectă standardele ecologice M 713 

Știm foarte bine cum este nivelul de poluare la nivel global. Așadar de preferat să căutăm soluții ecologice în mai toate activitățile sau necesitățile noastre. Peleții sunt creați din materiale 100% naturale: rumeguș, lemn și alte deșeuri din lemn. Peleții sunt folosiți pe post de combustibil în conformitate cu normativul DIN 51731, dar și cu standardele ecologice M 713. 

Ce reprezintă acest lucru? Un mare avantaj pentru utilizatori, căci vorbim de un produs natural, ecologic, ușor de procurat și de utilizat. Vorbim astfel de costuri vizibil mai scăzute, comparativ cu combustibilii convenționali. Valoarea calorică a peletilor este una ridicată, ceea ce înseamnă că o ardere mică poate încălzi mai mult decât ar face-o arderea de aceeași intensitate produsă de gaz.

Cazanele noi pe piață au un grad înalt de tehnologizare – un avantaj uriaș pentru utilizatori

La prima vedere, fără o documentație aprofundată în spate, ar părea că un cazan pe peleți cu grad înalt de tehnologizare costă o avere. Lucrurile nu sunt deloc așa, fiind vorba despre o investiție a cărei costuri sunt amortizate în timp. 

Cazanele pe peleți dispun de panou de comandă prin intermediul cărora utilizatorul poate seta programul de ardere. În acest fel, aerul din locuință va fi menținut la o temperatură optimă constant. 

Mai mult decât atât, mai toate cazanele moderne pe peleți prezintă un algoritm intern de gestionare a arderii. Mai exact, cantitatea arsă de peleți scade pe măsură ce cazanul se apropie de temperatura maximă setată de către utilizator. 

Câți bani scot, cu aproximație, românii din buzunar pentru încălzire în lunile de iarnă

Costurile sunt aspecte peste care românii nu pot trece nicicând. Cu aproximație, luând ca reper o locuință de 100 mp, izolată termic, încălzită din luna octombrie și până la sfârșitul lunii aprilie, proprietarul ar avea nevoie de o medie de 2,5 – 3 tone de peleți. Această cantitate este corectă doar în cazul în care temperaturile din exterior se apropie de normalul lunilor în cauză.

O tonă de peleți ajunge să coste în medie 1.000 de lei. Asta înseamnă că în cele 7 luni, consumatorul va cheltui aproximativ 400 de lei lunar. 

De regulă, peleții sunt mai ieftini atunci când sunt cumpărați în perioada de primăvară-vară. În perioada de iarnă, prețul pereților poate depăși cu mult 1.000 de lei pentru o tonă. 

Așadar, cazanele pe peleți se dovedesc a fi o soluție ecologică și economică de a încălzi chiar și cele mai mari locuințe. Nu vin la pachet cu prea multe restricții privind instalarea și montajul, motiv pentru care sunt sisteme de încălzire de viitor!