Șoferii pot accesa istoricul de amenzi auto fără a se mai deplasa la sediul Poliției. Această informație poate fi obținută printr-o solicitare online, însă este necesară parcurgerea mai multor pași înainte de a avea acces la aceste date.
Cum îți poți vedea istoricul de amenzi auto
Metoda clasică pentru a afla câte puncte de penalizare ai primit este deplasarea la Poliție. Acolo trebuie să completezi o cerere scrisă și să aștepți câteva zile pentru a primi un răspuns.
Șoferii care preferă să nu se deplaseze la Poliție pot solicita istoricul amenzilor auto prin e-mail, adresându-se serviciului Poliției rutiere din zona lor de domiciliu.
Cu toate acestea, timpul de așteptare pentru un răspuns poate ajunge până la 15 zile, iar documentul poate fi ridicat doar personal, la ghișeu, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie totuși să se prezinte la Poliție.
Ce este, mai exact, cazierul auto online?
O alternativă pentru a obține istoricul amenzilor auto este prin solicitarea unui cazier auto online. Sunt disponibile două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere:
- hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție);
- ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități
Prin intermediul platformei ghiseul.ro, disponibilă și pe telefonul mobil, aceste informații pot fi accesate rapid, în doar câteva minute.
Pentru cei care au deja un cont, este necesară autentificarea în aplicație, de unde pot accesa istoricul rutier. Astfel, șoferii pot afla imediat ce amenzi rutiere au primit și câte puncte de penalizare au acumulat.
Cei care nu au încă un cont pe ghiseul.ro pot să-și creeze unul folosind datele din buletin. Este necesar să aibă acces la o adresă de email și să dețină un card bancar valid.
În concluzie, cazierul auto online reprezintă o bază de date ce conține istoricul amenzilor primite de un conducător auto. Prin acest serviciu, șoferii pot verifica inclusiv dacă au primit recent vreo amendă de circulație.
Procesul de vânzare-cumpărare al mașinilor second-hand va fi digitalizat
Iar acesta nu este singurul lucru pe care șoferii îl vor putea face cu ușurință online. Procesul de vânzare și achiziție a mașinilor second-hand va fi digitalizat, permițând efectuarea tranzacțiilor online, iar această nouă procedură va fi pusă în aplicare până la sfârșitul anului 2024. În plus, începând cu anul 2025, și înmatricularea autovehiculelor va putea fi realizată online.
Până la finalul anului 2024, solicitările pentru schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România vor putea fi completate și trimise online prin intermediul platformei dgpci.mai.gov.ro, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Mai multe puteți citi aici.