Istoria Cazinoului din Con­stanța, monument de marcă al arhitecturii românești, este una zbuciumată. Clădirea, cea mai apreciată operă a arhitectului Daniel Renard, a fost construită în stil Art Nouveau. Alegerea a fost probabil influențată atât de modul în care arătau cazinourilor celebre ale epocii, cât și de formația academică a lui Renard, care a urmat studii la Paris. De la început, construcția a mers prost. Din cauza schimbării politice, arhitectul a fost înlocuit, pentru o scurtă perioadă, de Petre Antonescu, un reputat specialist care însă avea o cu totul altă viziune. Cert este că lucrările au durat mult, iar costurile au depășit de câteva ori estimarea inițială. Totuși, inaugurarea a avut loc în 1910. În primul război mondial, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie. În cel de-al doilea război mondial, aici au fost cazate trupe germane. Mai mult, clădirea a avut de suferit de pe urma bombardamentelor. În perioada comunistă, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar apoi a aparţinut de ONT Litoral. 

Adevărata catastrofă

Nici bombele și nici comunismul nu au făcut atâta rău Cazinoului din Constanța cât au reușit să realizeze nepăsarea și prostia autorităților din zilele noastre. Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută în anii ’80. Acum, după mai bine de trei decenii, clădirea este într-o degradare greu de descris. De pe fațadă cad bucăți de tencuială, iar turiștii sunt sfătuiți de paznici să nu se apropie. Chiar dacă a fost mult timp în curtea Primăriei Constanța sau, în prezent, în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), nimeni nu s-a implicat în a derula lucrări serioase de conservare, iar clădirea a rămas închisă publicului de mai bine de 20 de ani. „Primăria municipiului Constanța vă informează că au fost demarate procedurile pentru conservarea clădirii Cazinoului până la începerea lucrărilor de consolidare și restaurare“, susţin reprezentanţii primăriei, care mai precizează că toate informaţiile cu privire la situaţia actuală trebuie să le ofere CNI. Cert este că, pentru a fi salvat, Cazinoul are acum nevoie de investiții rapide și consistente. Deși, teoretic, bani ar fi, din păcate, ei nu pot fi folosiți. Asta deoarece, plimbat de-a lungul timpului între autorități, simbolul orașului Constanța este blocat în caruselul birocratic al licitațiilor contestate și anulate.

 

Un joc cu mize mari

De ceva timp, mingea este în terenul CNI. Asta deoarece, din anul 2014, Cazinoul din Constanța a trecut din administrarea Primăriei Constanța în subordinea Companiei Naţionale de Investiţii, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În urmă cu patru ani, Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării, anunţa  reabilitarea clădirii până cel târziu în toamna lui 2016. Între timp, oficialii CNI au derulat trei licitații, dar toate acestea proceduri au fost contestate și anulate. Prima licitaţie a fost organizată în urmă cu trei ani, firmele participante nu s-au calificat, iar oficialii CNI a decis anularea procedurilor. Două firme care au participat la licitație au contestat decizia, procedura de anulare a licitației fiind amânată cu aproape un an.  În urmă cu doi ani, reprezentanții CNI au demarat o nouă licitație, a existat o firmă câștigătoare, dar procedura a fost din nou contestată. Anul trecut, reprezentanții CNI au ajuns la a treia licitaţie, iar firmele au contestat și această procedură. Consiliul Naţional pentru Soluţioare a Contestaţiilor și Curtea de Apel şi Tribunalul Bucureşti au judecat contestaţii la contestaţii până când, la începutul acestui an, s-a decis anularea şi a celei de-a treia licitații. Miza acestor licitaţii este destul de importantă, pentru modernizarea Cazinoului fiind alocate aproape 10 milioane de euro.

 

CNI aruncă pisica  în curtea Primăriei Constanța

I-am întrebat pe oficialii CNI care este stadiul procesului de modernizare a Cazionului Constanța, iar aceştia au spus că, după anularea celei de-a treia licitaţii, intenţionează să reia procedurile. Totuşi, ei susţin că cea de-a patra licitaţie depinde de Primăria Constanța, care trebuie să actualizeze certificatul de urbanism. „În urma anulării în luna ianuarie a celei de-a treia proceduri de achiziție publică derulată de Compania Națională de Investiții pentru contractarea lucrărilor de proiectare și execuție, am solicitat Primăriei Constanța rectificarea certificatului de urbanism și transmiterea temei de proiectare și a notei concepute, astfel încât să putem reaviza indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Cazino Constanța. Acest lucru este necesar, dat fiind timpul scurs de la ultima avizare a acestuia și timpul prezent, interval de timp în care cu siguranță starea cazinoului s-a degradat și este nevoie de lucrări suplimentare față de cele avute în vedere la avizarea anterioară“, au precizat oficialii CNI.
Conform precedentului document de avizare, respectiv ordinul MDRAP nr. 369 din 10.03.2015, parafat de fostul ministrul al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, valoarea investiției era estimată la 42,29 milioane de lei și estima o durată de realizare de 24 de luni. „Valoarea și durata exactă de realizare vor putea fi cunoscute după finalizarea procedurii de reavizare și ulterior a procedurii de achiziție publică. De asemenea, redeschiderea acestui obiectiv, din punctul de vedere al CNI, este condiționată de finalizarea procedurilor enunțate anterior“, au mai explicat oficialii CNI. 

 

În loc de concluzie

Timp de 20 de ani, s-a făcut prea puţin pentru salvarea Cazinoului. Deşi au fost nenumărate promisiuni ale politicienilor, unii dintre ei încă la putere, proiectul restaurării  a bătut pasul pe loc. De vină este şi birocraţia, dar şi incompetenţa celor care s-au ocupat de licitaţii. Deşi există bani, au fost anulate trei licitaţii. Dar cum a fost posibilă o asemenea „performanţă“? Cine e vinovat pentru organizarea defectuoasă a acestor licitaţii şi ce se poate face pentru ca o nouă procedură să aibă loc cât mai repede? Cert este că, dacă se aliniază toate planetele, iar Cazinoul din Constanţa intră, în sfârşit, în zodia norocului, poate supravieţui. Asta înseamnă ca Primăria Constanţa să elibereze rapid certificatul, iar CNI să reuşească să organizeze o banală licitaţie. Deşi pare că sunt şanse mai mici decât la orice joc de noroc, dacă totul va merge ca pe roate, Cazinoul s-ar putea redeschide publicului abia în 2021, adică după un sfert de secol de la închidere.

Scurt istoric

1903 – Primarul Cristea Georgescu încheie un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea noului Cazinou
1904 – încep lucrările de construcţie
1905 – arhitectul Petre Antonescu preia conducerea proiectului
1907 – Daniel Renard revine ca arhitect principal 
1910 – are loc  inaugurarea Cazinoului din Constanţa
1916 – este folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie
1941 – în clădire sunt cazate trupe germane
1948 –  clădirea devine Casa de Cultură a Sindicatelor
1960 – intră în portofoliul ONT Litoral