Cele patru mandate de arestare emise in cazul Cico sunt primele care au ca subiect functionari din institutiile de stat ai fostei guvernari. Este in afara oricarui dubiu ca demersul autoritatilor este doar primul pas dintr-o serie care tinteste dezgroparea multor manevre dubioase ale administratiei precedente. Desi scandalul Cico este derizoriu in comparatie cu altele din perioada 1996 – 2000, faptul ca acesta a adus primele arestari ale unor fosti functionari de stat are unele explicatii.
Cei patru angajati ai FPS (Alin Giurgiu, fost director general executiv, Dan Gozia, Mihai Dimonie si Corneliu Mandrescu, fosti directori) sunt acuzati de abuz in serviciu, deoarece ar fi favorizat cumparatorul pachetului majoritar de actiuni la Cico. De fapt, la 30 martie 1999, FPS a cedat catre SIF Muntenia, prin compensare cu participatii la alte societati, 76,46% din actiunile Cico, pierzand astfel dreptul de a incasa dividende de circa 31 miliarde lei. O zi mai tarziu, printr-un plasament secundar privat pe piata Rasdaq, SIF Muntenia transfera pachetul de actiuni (inclusiv dreptul la dividende) unui grup de trei investitori: Pharma Tech, Sorin Beraru si Grupul Industrial Titan.
Scandalul a izbucnit cand noii actionari majoritari ai Cico au decis sa nu se distribuie dividende, lucru care i-a infuriat pe cativa actionari minoritari: Bivuac Impex SRL, Agrom Trust SA si Asociatia Chiriasilor Halelor Obor. Acestia cheltuisera o mica avere pentru a achizitiona 17,2% din actiunile Cico, in ideea ca vor primi dividende mari. Protestele lor au facut ca, in cele din urma, CNVM sa anuleze plasamentul privat, astfel ca SIF Muntenia a redevenit proprietarul celor 76,46% din actiuni. Era insa prea tarziu, intrucat cea mai mare parte a banilor din conturile Cico fusese transferata in depozite la termen la mai multe banci. Cum lichiditati pentru plata dividendelor nu existau, actionarii minoritari au incercat sa-si recupereze investitia propunand SIF-ului sa le cumpere actiunile. Refuzul administratorului societatii de investitii Muntenia Invest a dus la declansarea unui razboi de uzura neincheiat pana astazi.
Rezultatul alegerilor din noiembrie 2000 le-a adus noi sperante actionarilor minoritari. Pentru acestia este important sprijinul partidului de guvernamant. Valva in jurul unei manevre a fostului FPS convine de minune PDSR, care a sustinut permanent ca la Fondul Proprietatii de Stat s-au petrecut o multime de lucruri necurate.
Mai mult insa, cazul Cico este perfect pentru o aripa a PDSR care-l vaneaza de mai mult timp pe Teodor Mihaescu, membru al acestui partid si presedintele Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Atacurile limpezi lansate impotriva acestuia, de doua cotidiane centrale apropiate de actuala putere, o data cu relatarea celor patru arestari, lasa sa se intrevada ca una dintre tintele urmarite in scandalul Cico este Teodor Mihaescu. Aceasta ar fi a doua oara cand presedintelui de la Muntenia Invest i se arata pisica, dupa ce cu un an in urma, la interventia unor fruntasi PDSR, autoritatile erau pe punctul de a emite un mandat de arestare pe numele sau. In fine, o alta explicatie a recentelor evolutii in cazul Cico este si faptul ca la AGA din 19 mai a acestei societati, SIF Muntenia va cere declansarea unei anchete asupra felului in care actionarii minoritari au administrat societatea in perioada in care SIF Muntenia nu a avut dreptul de vot pentru pachetul majoritar de actiuni pe care il detine.
Cazul Cico ascunde rafuieli interne in PDSR
17 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 17 mai 2001, 15:00
Cele patru mandate de arestare emise in cazul Cico sunt primele care au ca subiect functionari din institutiile de stat ai fostei guvernari. Este in afara oricarui dubiu ca demersul autoritatilor este doar primul pas dintr-o serie care tinteste dezgroparea multor manevre dubioase ale administratiei precedente. Desi scandalul Cico este derizoriu in comparatie cu altele din perioada 1996 - 2000, faptul ca acesta a adus primele arestari ale unor fosti functionari de stat are unele explicatii.Cei pa
Etichete: arhiva,
cico,
muntenia
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook