După o investigaţie care a durat aproape un an de zile, s-a descoperit că fostul oficial al ELSTAT, Nikos Logothetis, ar fi spart adresa de e-mail a preşedintelui instituţiei, Andreas Georgiou. Logothetis a negat acuzaţiile.

Avocatul său, Michalis Dimitrakopoulos, a declarat pentru Skai TV că Logothetis este victima unei înscenări din cauză că a obiectat împotriva modului în care Georgiou conduce organizaţia şi împotriva faptului că cifra privind deficitul din 2009 era mult mai mare decât ar fi trebuit să fie.

Cazul a revenit în atenţia mass-mediei după ce, recent, un alt oficial ELSTAT a ridicat întebări asupra modului în care cifrele au fost revizuite după venirea la putere a socialiştilor de la PASOK, în octombrie 2009. Revizuirea în creştere a deficitului bugetar la 15,4% din PIB a precipitat atunci lucrurile şi a forţat Grecia să se împrumute la FMI. Însă, Zoi Georganta, membru în consiliul de administraţie al ELSAT, a afirmat că oficiali germani din cadrul agenţiei de statistică a Comisiei Europene, Eurostat, ar fi făcut presiuni asupra Greciei pentru creşterea acestei cifre.

"Deficitul din 2009 a fost în mod artificial umflat pentru a arăta că ţara are cel mai mare deficit fiscal din întreaga Uniune Europeană, chiar mai mare decât al Irlandei, care avea 14%", a declarat Georganta, care a fost concediat săptămâna trecută.