Pe baza acestei prevederi se fac interpretari divergente, mergand pana la incompatibilitatea cu legislatia internationala. Legea nr. 161 pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei a schimbat unele prevederi din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Astfel, alineatul 3 din articolul 205 are urmatorul cuprins: „Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social.
Aceasta prevedere a dat peste cap planurile de afaceri pentru o parte din investitorii de portofoliu. Unii dintre ei au cuprins in calculul randamentelor pentru plasamente si actiunile ce urmau sa fie incasate cu titlu gratuit in urma reevaluarilor. Conform arhivei de date a Bursei de Valori, o treime din companiile cotate nu au mai facut reevaluari ale patrimoniului in ultimii patru ani. Cele mai concludente exemple sunt companiile Oltchim si Oil Terminal. Pentru Oltchim, diferentele din reevaluare sunt de noua ori mai mari decat capitalul social, iar aplicarea noii prevederi din Legea 161 a determinat speculatii mari in piata de capital. Practic, fara aceasta reglementare, actionarii Oltchim ar fi primit noua actiuni gratuite pentru una detinuta. Similar, investitorii in titluri Oil Terminal au pierdut prin aplicarea acestei prevederi 0,3 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta.
Dan Borbely, avocat asociat senior la casa de avocatura Musat si Asociatii, afirma ca dupa actuala forma a legii, diferentele din reevaluare nu pot fi incorporate in capitalul social nici ulterior inregistrarii lor ca rezerve. „In opinia noastra, rezervele realizate prin includerea diferentelor pozitive din reevaluarea patrimoniului au devenit rezerve obligatorii, deci rezerve legale. Ca urmare, acestea nu pot fi introduse in capitalul social, precizeaza Dan Borbely.
Presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR), Marin Toma, critica legiuitorul. El spune ca legea actuala este o deviatie de la normele internationale. „Conform standardelor contabile internationale, diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului pot fi inregistrate fie la capitaluri proprii (deci la rezerve), fie la venituri (urmand a fi impozitate), deci cu posibilitatea incorporarii, ulterior, in capitalul social, sustine presedintele CECCAR.
Avand in vedere faptul ca Romania implementeaza standardele internationale de contabilitate, actionarii companiilor care intentionau sa-si majoreze capitalul social prin reevaluarea activelor mai au inca o speranta: aplicarea legislatiei europene. AGA de la Oltchim a decis amanarea unei decizii in acest sens. Alte companii, care au inscris diferentele din reevaluare in rezerve, analizeaza acum portitele juridice pentru o astfel de operatiune. Investitorii spun ca inclusiv Bursa de Valori va avea de pierdut de pe urma acestei prevederi; anual, capitalizarea bursiera a crescut cu 15-18% ca urmare a reevaluarilor urmate de cresterea capitalului social.
„Anticoruptia arde banii speculatorilor
In prima zi a lunii aprilie, valoarea actiunilor Oltchim a crescut cu 14,7%. Au urmat doua zile cu cresteri similare. In piata, circula zvonul unor actiuni gratuite obtinute din reevaluare.
In 9 aprilie, un comunicat al directorului financiar de la Olchim confirma: noua actiuni gratuite pentru o actiune detinuta.
Pretul maxim la care s-au vandut actiuni Oltchim a fost de 2.000 lei, in 10 aprilie.
In 22 aprilie, AGA decide amanarea majorarii capitalului social. Pretul actiunilor Oltchim scade in trepte pana la un minim de 800 lei/actiune.