După ce la Beijing au fost raportate noi cazuri locale de COVID-19 sâmbătă, un purtător de cuvânt al guvernului chinez a venit cu o declarație importantă. El a spus că această recentă epidemie de coronavirus este de natură "explozivă".
Recenta epidemie de COVID-19 din Beijing, care a fost legată de barurile din capitală, este de natură „explozivă”, de mare amploare și complexă. Această afirmație îi aparține purtătorului de cuvânt al guvernului de la Beijing.
Declarația a fost făcută sâmbătă, în cadrul unei ședințe de informare, anunță Reuters.
Beijingul a raportat 46 de noi cazuri locale de COVID-19 sâmbătă, potrivit oficialului din domeniul sănătății Liu Xiaofeng.
115 cazuri COVID au avut legătură cu grupul de baruri
Dintr-un total de 1.946 de cazuri locale de COVID raportate începând cu 22 aprilie, un total de 115 cazuri au avut legătură cu grupul de baruri, a precizat Liu.
În data de 9 iunie, un grup format de OMS a spus că momentan nu se pot afla originile pandemiei de coronavirus, având în vedere că lipsesc multe date din China. Grupul a mai precizat că datele disponibile până la această oră arată că pandemia are origine animală.
Grupul, înființat în octombrie, este format din 26 de experți din întreaga lume și se numește Grupul consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni (SAGO). Activitatea sa vine în urma unui raport anterior al OMS-China privind COVID-19 și a unei anchete a serviciilor de informații americane, ambele indicând o origine naturală a pandemiei, probabil de la lilieci, mai degrabă decât o scurgere de laborator.
OMS cere mai multe informații Chinei pentru a afla originile pandemiei
Noul raport afirmă că originea zoonotică este cea mai probabilă explicație pentru apariția noului coronavirus. Primele cazuri la om au fost raportate în decembrie 2019 în orașul Wuhan din centrul Chinei. Cu toate acestea, se spune că nu a fost identificată nici sursa animală originală, nici gazda intermediară, nici momentul în care virusul a trecut la om. Potrivit raportului, acest lucru se datorează în principal faptului că lipsesc o mulțime de date, în special din China. Oamenii de știință chinezi au furnizat mai multe informații, inclusiv cu privire la probele de sânge de la 40.000 de donatori chinezi din Wuhan, din septembrie până în decembrie 2019, când a apărut pandemia.
Dintre acestea, peste 200 de eșantioane au fost testate inițial pozitiv pentru anticorpii Sars-CoV-2, virusul care provoacă COVID, dar testele de confirmare au fost negative, au precizat cercetătorii chinezi.
OMS a solicitat mai multe informații cu privire la acest aspect și la alte elemente.
„Cu cât durează mai mult, cu atât mai greu devine”, a declarat Maria Van Kerkhove, un înalt funcționar OMS din cadrul SAGO, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că OMS va sprijini toate eforturile în curs de desfășurare pentru a înțelege mai bine cum a început pandemia.