Câte cazuri de COVID s-au înregistrat în ultima săptămână
Dintre cele 2115 cazuri, 645 provin de la pacienți reinfectați, care au fost testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, conform anunțului Ministerului Sănătății.
Totalul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrate în țară până în prezent este de 3.512.369. Incidența la 14 zile este de 0,18.
În afara noilor cazuri confirmate, 77 de persoane care erau deja pozitive au fost reconfirmate pozitiv în urma retestării.
În ceea ce privește situația în unitățile sanitare, 256 de persoane sunt internate în secții cu COVID-19, iar 27 se află la Terapie Intensivă.
Din numărul total de pacienți internați în prezent, 25 sunt minori. Dintre ei 24 sunt internați în secții obișnuite și 1 la Terapie Intensivă.
Până la data prezentă, au fost înregistrate 68.728 de decese ale persoanelor diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 în România. În intervalul menționat, 25 de decese au fost raportate de către INSP (9 bărbați și 16 femei). Distribuția pe categorii de vârstă: 1 la 40-49 ani, 1 la 50-59 ani, 4 la 60-69 ani, 8 la 70-79 ani și 11 la peste 80 de ani. Toți pacienții decedați aveau comorbidități. 5 dintre ei erau vaccinați.
OMS trimite un avertisment
În altă ordine de idei, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a emis un avertisment cu privire la importanța pregătirii corespunzătoare pentru posibile pandemii viitoare. Șeful OMS a evidențiat că anul încheiat a reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva problemelor majore de sănătate. El a subliniat și suferințele imense care ar fi putut fi evitate.
În mesajul său de final de an, șeful OMS a făcut un apel la intensificarea eforturilor umanitare. El a îndemnat statele să ajungă la un acord extraordinar pentru a acoperi deficiențele în pregătirea pentru eventuale pandemii viitoare. Avertizarea subliniază importanța consolidării capacității globale de reacție la amenințările la adresa sănătății publice și necesitatea unei colaborări internaționale eficiente în acest sens.
„Anul 2024 reprezintă o oportunitate unică de a reduce aceste deficiențe”, a subliniat el, menționând că statele sunt angajate în negocieri pentru primul acord global referitor la amenințările pandemice. „Acordul asupra pandemiei este proiectat pentru a diminua discrepanțele în ceea ce privește colaborarea, cooperarea și echitatea”, a adăugat el.
Ghebreyesus a declarat că pandemia de COVID-19 se află în prezent sub control, marcând astfel o răscruce pentru lume după trei ani de criză, suferință și pierderi la nivel global. „Mă bucur să văd că viața revine la normal”, a subliniat șeful OMS în mesajul său video.