Dintre cele două milioane, 1,4 milioane au declarat că au avut pentru prima dată COVID-19 – sau au suspectat că au avut virusul – cu cel puțin 12 săptămâni înainte, în timp ce 826.000 au avut pentru prima dată virusul cu cel puțin un an înainte.
Alte 376.000 au declarat că au avut pentru prima dată COVID-19 cu cel puțin doi ani înainte.
Cifrele, de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie (ONS), se bazează pe cazurile de long-COVID auto-raportat de la un eșantion reprezentativ de persoane din gospodăriile private în cele patru săptămâni până la data de 1 mai 2022.
Aproape 1,4 milioane de persoane, afectate negativ în activitățile zilnice
Sindromul post-COVID-19 este definit ca semne și simptome care apar în timpul sau după o infecție cu COVID-19, continuă mai mult de 12 săptămâni și nu sunt explicate de un diagnostic alternativ.
Se estimează că long-COVID afectează în mod negativ activitățile de zi cu zi ale 1,4 milioane de persoane – aproximativ șapte din 10 dintre cei cu long-COVID auto-raportat – cu 398,000 spunând că abilitatea lor de a întreprinde activități zilnice a fost „limitată foarte mult”, a constatat ONS.
Oboseala continuă să fie cel mai des întâlnit simptom (resimțit de 55% dintre cei cu long-COVID autodeclarat), urmat de dificultăți de respirație (32%), tuse (23%) și dureri musculare (23%).
Dintre cele două milioane de persoane cu long-COVID, 619.000 – aproape o treime – au avut pentru prima dată virusul, sau au suspectat că îl au, în perioada Omicron.
Primul val Omicron a început în Marea Britanie în decembrie 2021 și a fost urmat, în martie 2022, de un alt val de infecții determinat de varianta Omicron BA.2.
În schimb, 593.000 de persoane cu long-COVID au declarat că au avut pentru prima dată COVID-19 în prima perioadă a pandemiei, înainte ca Alpha să devină principala variantă la sfârșitul anului 2020, transmite ITV.
Cine sunt cei mai predispuși să sufere de long-COVID?
ONS a declarat că ratele de long-COVID au fost cele mai mari în rândul femeilor, al celor cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, al persoanelor care locuiesc în zonele mai defavorizate, al celor care lucrează în domeniul asistenței sociale, al învățământului și educației sau al asistenței medicale și al celor cu alte afecțiuni sau dizabilități.
Simptomele pe termen lung pot avea un efect profund asupra vieții bolnavilor.
Long-COVID descrie o serie de simptome care persistă mai mult de patru săptămâni după ce o persoană a fost infectată cu virusul. Simptomele variază, dar includ oboseală, dureri musculare și dificultăți de concentrare.
Din cele mai recente cifre, bazate pe auto-raportară de la un eșantion reprezentativ de persoane din gospodării private, oboseala continuă să fie cel mai frecvent simptom – resimțit de 51%. Pierderea mirosului a fost al doilea cel mai frecvent (37%), urmat de dificultăți de respirație (36%) și dificultăți de concentrare (28%).
Alte simptome includ lipsa de concentrare, probleme de sănătate mintală și chiar căderea părului.