Valutele din Europa Centrală şi de Est (CEE), aflate în cădere liberă, afectează investitorii imobiliari, dezvoltatorii şi ocupanţii din întreaga regiune, unele ţări fiind mai afectate decât altele, potrivit unui studiu CB Richard Ellis.
Consecinţele fluctuaţiilor valutare de pe piata imobiliara din CEE au fost explicate în cadrul studiului CBRE astfel:
- Monedele locale din CEE au scăzut în valoare de-a lungul utlimilor noua luni.
- Mulţi oameni de afaceri şi consumatori din CEE au luat împrumuturi sau obligaţiuni în valută în ultimii ani, când monedele locale erau mult mai puternice.
- Marea majoritate a ţărilor din regiunea CEE nu apaţine zonei euro. Devalorizările recente au prin urmare un impact material, combinat în mod special cu recesiunea economică generală.
- Proprietarii de locuinţe se confruntă cu scăderea preţului caselor şi creşterea costurilor ipotecii pentru creditele ipotecare achiziţionate
- Pe pieţele imobiliare comerciale din CEE, ocupanţii sunt cei mai afectaţi pe termen scurt scăderea monedei locale reprezentând o creştere a chiriei.
Impactul fluctuaţiilor valutare recente asupra pieţei imobiliare depinde nu numai de ţara în discuţie, dar şi de alţi doi factori cheie: dacă un jucator îşi are afacerea de bază la nivel local sau în afara ţării respective şi ce tip de implicare are jucatorul respectiv pe piaţă, având în vedere că impactul va fi diferit pentru ocupanţi, dezvoltatori şi investitori.
Astfel, în climatul actual, riscul principal pentru investitori constă în ameninţarea venitului lor pe termen mediu.
Sursa: CBRE