Activitatea totală de închiriere de spații industriale în această perioadă a însumat aproximativ 53.000 mp, la care se adaugă tranzacţiile directe de 16.500 mp, înregistrând o scădere faţă de semestrele precedente.

„Piaţa industrială din România prezintă în continuare interes pentru investitori și se estimează că aproape 50% din volumul investiţiilor directe va fi absorbit de către sectorul industrial până la sfârşitul anului. Stabilitatea randamentelor investiţionale din zona București, unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală și de Est, susține potenţialul investiţional al sectorului industrial şi logistic. Astfel, o serie de companii internaţionale şi-au extins deja liniile de producţie din România, acestea devenind importante unităţi exportatoare”, a declarat Marian Orzu, directorul departamentului industrial din cadrul CBRE România. „Însă, activitatea pe piaţa locală a fost afectată atât de instabilitatea politică cât şi de extinderea procesului de finalizare a tranzacţiilor, motiv pentru care cererea pentru spaţii industriale a înregistrat descreşteri pe întreg teritoriul României”, a explicat Marian Orzu.
 
O scădere semnificativă s-a înregistrat în zona Bucureştiului, cu numai 9.400 mp tranzacţionaţi, iar la nivelul întregii ţări cererea a scăzut cu aproximativ 56% în comparaţie cu S2 2011. Stocul de spaţii vechi a înregistrat un reviriment, astfel încât jumătate din volumul tranzacţionat în zona Capitalei a fost de Clasa C, în timp ce în restul ţării ponderea acestui tip de spaţii industriale a reprezentat 12%.

Clujul, magnet pentru industriaşi

În S2 2011, zona Bucureştiului a înregistrat cel mai mare nivel al tranzacţiilor, însă în primul semestru al acestui an judeţul Cluj a dominat topul, cu 70% din totalul tranzacţiilor, însumând peste 47.800 mp, dintre care 12.000 mp reprezintă tranzacţii directe. La nivel naţional s-a înregistrat un număr total de 16 tranzacţii, cu o suprafaţă medie de 3.300 mp. Vânzarea fabricii Nokia către producătorul de electrocasnice De’Longhi (35.000 mp) şi închirierea de către Draexlmaier a 2.400 mp în Olympian Park Braşov, au fost cele mai mari tranzacţii din primul semestru al acestui an.

Investiţii pe piaţa spaţiilor industriale s-au înregistrat în judeţele Cluj (Turda, Jucu, Luna), Dâmboviţa, Dolj, Timiş, Prahova şi Bihor. Stocul de spaţii industriale din zona Bucureştiului a rămas la acelaşi nivel ca în ultimele două semestre. În prezent, 20.000 mp (clasa A) sunt în construcţie în cadrul Bucharest West Industrial Park pentru operatorul logistic DSV, chiriaş ce ocupă deja 30.000 mp.

În afara Capitalei, stocul modern de spaţii industriale va creşte până la finalul lui 2012 cu 45.500 mp, prin livrarea a aproximativ 11.000 mp în S1 2012 şi a încă 34.500 mp aflaţi momentan în construcţie.

Chirie stabilă

Chiria de referinţă a rămas la acelaşi nivel cu cel înregistrat în semestrul precedent. Pentru suprafeţe între 500 mp şi 999 mp, chiria de referinţă variază între 4 şi 4,2 euro/mp. Din totalul tranzacţiilor din primul semestru al anului, 69% au avut o suprafaţă sub 999 mp.

În zona Bucureştiului, atât chiria medie cât şi cea pentru produse de top au rămas stabile, la 3,75 euro/mp, respectiv 4,1 euro/mp. Chiria pentru spaţii premium din Capitală continuă să fie printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est, unde proprietăţi din Praga, Budapesta sau Belgrad se închiriază pentru 4,5 euro/mp.

Randamentele investiţionale pentru Bucureşti au rămas stabile, la 10,25%, şi sunt unele dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est. Spre exemplu, în Praga randamentele au ajuns la 8%, iar în Budapesta la 8,5%.