Piata piata imobiliara europeana din sectorul industrial si logistic prezinta semne ale unei stabilitati relative in comparatie cu alte sectoare ale pietei imobiliare, in ciuda nesigurantei economice, potrivit unui nou raport de piata realizat de compania CB Richard Ellis.

In vreme ce activitatea de investitii a scazut dramatic in prima jumatate a anului 2008, investitiile din sectorul industrial s-au dovedit mai stabile, reprezentand 6,6 miliarde de euro si 10% din cifra de afaceri totala din Europa. Cu exceptia Marii Britanii, investitiile din sectorul industrial din prima jumatate a anului au inregistrat o scadere cu doar 3% fata de aceeasi perioada a anului 2007, in timp ce cifra de afaceri totala de investitii in Europa in prima jumatate a anului a insumat 66,5 miliarde de euro, adica o scadere cu 46% fata de prima jumatate a anului 2007. Mai bine de jumatate (54%) din investitiile de pe sectorul industrial european au constat in achizitii in afara tarii, in comparatie cu ponderea de 40% din 2006, sugerand astfel ca natura internationala a sectorului reprezinta o tendinta permanenta si pe un termen mai lung.

Activitatea solida din Europa Centrala si Europa de Est (CEE) si Germania, in particular, a contribuit la intarirea imaginii de ansamblu a sectorului industrial.

Chiriile din sectorul industrial din Europa pastreaza un anumit grad de stabilitate in comparatie cu alte sectoare imobiliare. Reflectand o tendinta ce s-a facut simtita si in celelalte sectoare imobiliare europene, yield-urile industriale au continuat sa creasca si in al treilea trimestru.

Multe piete din Europa Centrala si de Est au inregistrat o mai mare intensitate a activitatii chiriasilor pe masura ce stocul de spatii logistice moderne se extinde si acolo unde combinatia dintre costurile de constructie in crestere si cererea mare impinge in sus nivelul chiriilor. Multe dintre aceste tari inregistreaza totodata si o evolutie specifica structurilor de piata mai mature pe masura ce operatorii de logistica isi extind retelele pe pietele noi.

“Indicatorii recenti si cei pe termen-lung reflecta o stabilitate relativa a pietei industriale europene atat din punct de vedere al ocuparii, cat si al inevstitiilor. Atributele puternice ale sectorului – venituri relativ mari din profit si o nevoie scazuta pentru cresterea nivelului de inchiriere – sunt tot mai atragatoare pentru un mediu ce inregistreaza cresteri lente, iar nivelul de investitii de pana acum demonstreaza interesul tot mai sporit al investitorilor fata de sector pe un numar mare de piete” a declarat Richard Holberton, Directorul EMEA Cercetari Industriale de la CB Richard Ellis.

In ceea ce priveste piata din Romania, Marian Orzu, Manager of Industrial Department CB Richard Ellis | Eurisko, a declarat ca , desi stocul de spatii moderne de logistica destinate inchirierii a crescut progresiv, cererea ramane la fel de mare. „Fata de inceputul anului acesta si chiar fata de anul trecut, numarul tranzactiilor a scazut dar asta inseamna ca piata a ajuns la maturitate si, mai ales, ca investitorii speculativi vor avea din ce in ce mai putin loc in aceasta piata”, a adaugat Marian Orzu.

CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. Cu sediul principal in Bucuresti, compania si cei 120 de membri ai echipei sale ofera o gama completa de servicii imobiliare. In februarie 2008 Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc. CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).