CB Richard Ellis Group Inc. a anunta ca activitatea europeana de investitii imobiliare comerciale a ramas stabila in al treilea trimestru al anului 2008, cu un volum de 26,4 miliarde de euro, situandu-se usor sub nivelul de 27 de miliarde de euro inregistrate in al doilea trimestru din 2008.
In tara noastra, piata de investitii a fost mai putin afectata de criza imobiliara. Conform aprecierilor facute de Alexandra Dimofte, Head of Capital Markets, CBRE|Eurisko, dupa inchiderea tranzactiei de achizitie a centrului comercial Iris Shopping Center din Titan de catre DEGI, Romania este perceputa in continuare ca piata atractiva.
„Aceasta tranzactie de aproximativ 140 de milioane de euro a confirmat previziunile consultantilor CBRE|Eurisko. In contextul instabilitatii pietelor financiare internationale, anul acesta, fondurile de investitii au fost doar mai precaute. Masurile de sustinere bancara initiate la nivel international au fost percepute ca un semnal pozitiv si ca o revenire la normalitate a pietelor financiare. Acest context a facut ca si investitorii, actuali jucatori pe pietele imobiliare europene sa reactioneze mai rapid, scurtandu-se astfel perioada de indecizie”, a declarat Alexandra Dimofte.
Cele mai mari piete europene inregistreaza insa un imact puternic asupra volumului de investitii pe fondul crizei economice. Activitatea totala din Marea Britanie, Germania si Franta a scazut la nivelul de 11,4 miliarde de euro in al treilea trimestru, reprezentand 43% din piata europeana per total, in comparatie cu procentul istoric de 65%. Pe de alta parte, sapte din celelalte 23 de tari din Europa au inregistrat o crestere a activitatii de pe piata de investitii de la un trimestru la altul.
Cea mai dinamica a fost regiunea nordica, unde cifra de afaceri a investitiilor a crescut simtitor in urma a doua tranzactii majore. Activitatea a dat semne robuste si in regiunea Europei Centrale si Europei de est, cu precadere in Republica Ceha, Rusia si Polonia.
Asa cum s-a intimplat mai devreme in acest an, piata a continuat sa se bazeze si in acest trimestru pe investitorii de capital. In particular, Fondurile Germane Deschise-Inchise (GOEFs) si-au intarit cele 4,2 de miliarde de euro in primele sase luni ale lui 2008, cu alte 2,9 miliarde de euro, valoarea proprietatilor achizitionate in al treilea trimestru. De-a lungul Europei, GOEFs a reprezentat 11% din achizitionarile celui de-al treilea trimestru, care includ si unele din cele mai mari tranzactii incheiate in acest trimestru.In ansamblu, marea majoritate a tranzactiilor din timpul trimestrului s-au situat sub pragul de 100 de milioane de euro, de vreme ce finantarea pentru tranzactiile mai mari au continuat sa devina mai dificile pe perioada verii. Tranzactia Steen and Strøm din Scandinavia este un bun exemplu de tranzactie mare care implica active strategice care rareori sunt comercializate.
Masurile bancare de salvare anuntate recent de guvernele SUA, Marea Britanie si din Zona Euro au ca obiectiv tocmai lipsa actuala de finantare.
„Faptul ca cifra de afaceri a pietei a ramas in apropierea pragului de 27 de miliarde de euro in al treilea trimestru este un semn incurajator. Totusi, evenimentele dramatice din sectorul bancar de la inceputul ultimului trimestru au schimbat in mod evident inca o data peisajul investitiilorŢ a declarat Michael Haddock, Director al EMEA Capital Markets Research, CB Richard Ellis.