Evenimentul desfășurat în București a beneficiat de prezența unor manageri din cele mai performante companii bucureștene, personalități din spațiul economic, academic și diplomatic din România, membri ai Guvernului, oficialități de la nivelul Instituției Prefectului, primăriilor de sector și organizațiilor neguvernamentale, respectiv asociații profesionale, camere de comerț și organizații patronale.
„Premiem azi manageri care au dovedit că au viziune. Premiem liderii, acei manageri și antreprenori care au înțeles că etica în afaceri este un principiu și că reușita unui proiect stă în echipă. Laureații noștri fac parte din cea mai dinamică comunitate de afaceri din România”, a declarat Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIB).
La această ediţie, Camera de Comerț bucureșteană a acordat două trofee speciale, unul pentru “brandul anului”, pentru Negro 2000 SRL și unul pentru “obiectivitate și profesionalism în reflectarea fenomenului economic”, Televiziunii Române.
Pe segmentul mass-media au mai fost premiate Radio România Actualități, Radio România București FM, precum și posturile de televiziune Digi 24 și Antena 3.
Camera de Comerț bucureșteană a mai înmânat 97 de premii de excelență companiilor care, în ultimii cinci ani, s-au clasat pe prima poziție în competiția elitelor.
Pe lista trofeelor speciale s-au regăsit, printre alții: Administrația Națională de Meteorologie, Distrigaz Sud, Electrica Furnizare, Engie România, Fan Courier, IBM România, Monetăria Statului, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, Registrul Auto Român, Societatea Națională a Sării, Societatea Națională a Apelor Minerale, Remat Holding și Compania Națională „Imprimeria Națională”.
O noutate față de edițiile precedente ale Topului Firmelor din Municipiul București a fost crearea unei secțiuni separate dedicată domeniului turismului.
În acest sens, Ana Hotels S.A. a câștigat la categoria „Întreprinderi mari”, Compania Hotelieră Intercontinental România S.A. la „Întreprinderi mijlocii”, iar București Turism S.A. la „Întreprinderi mici” și UTI Park & Hotel Management la „Microîntreprinderi”.
Din totalul celor 125.236 de firme înregistrate ca având sediul social în Capitală, și care au depus bilanțul aferent anului 2016, un număr de 37.816 de firme au îndeplinit criteriile de eligibilitate, echivalentul a 30,2% din total.
În ceea ce privește structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate, 34% activează în domeniul serviciilor, 28% activează în comerț, iar 20% au profil industrial. În clasament, o pondere de 6% revine domeniului contrucțiilor și cercetării, dezvoltării și inovării, în timp ce 4% dintre firmele recompensate provin din turism, iar 2% activează în agricultură, silvicultură și pescuit.
În București își desfășoară activitatea 94.824 de societăți comerciale cu capital străin (44% din totalul consemnat la nivel național), cu un capital social subscris cumulat de 24 miliarde de euro, respectiv 55,5% din totalul capitalului social subscris la nivel național de societățile cu participare străină la capital.
La eveniment au participat, alături de oameni de afaceri de succes, personalităţi marcante ale lumii academice, oficialităţi de la nivelul administrației şi organizaţiilor neguvernamentale. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat şi prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României.
„Este o mare bucurie să văd în sală oameni cu care am colaborat în ultimii 27 de ani și care au contribuit la construirea unei economii de piață solide în România”, a afirmat prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României.
„A venit momentul să reconstruim o elită demnă, care să ne facă mândri de țara noastră și cred că este misiunea pe care ar trebui să v-o asumați. Cred că dumneavoastră, oamenii de afaceri, puteți prelua acest proiect și puteți să transformați succesul acestei creșteri economice și într-un succes al însănătoșirii societății românești”, a continuat președintele Constantinescu.