Camerele de Comert doresc sa se implice mai activ in viata economica a tarii si sa-si exercite rolul de purtatori de cuvant ai mediului de afaceri, avand in vedere misiunea de reprezentare a intereselor firmelor, conform legii camerelor de comert, promulgate in 2007.
Astfel, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), cooptata intr-un numar mare de comisii de lucru ce activeaza sub egida Executivului, participa direct la elaborarea programului de masuri anticriza, a declarat Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, care este si vicepresedinte al Camerei Narionale, in cursul unei intalniri avute cu ES Robin Barnett, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.
La dialogul purtat la sediul CCIB a participat si Richard Beams, prim secretar (pe probleme de dezvoltarea comertului) al Ambasadei.
„Marea Britanie este un partener foarte important pentru noi”, a subliniat Sorin Dimitriu, chiar daca pana in prezent, capitalul investit in tara noastra este mult sub potentialul real al Marii Britanii, reprezentand numai 3% din investitiile straine directe absorbite de Romania.
Sunt multe domenii in care s-ar putea extinde aceasta prezenta, a punctat in continuare vorbitorul. Presedintele CCIB a propus Ambasadei Marii Britanii sprijinirea demersurilor de colaborare romano-britanica pe terte piete, in baza acordurilor incheiate de CCIB cu camere de comert din centre economice importante din Balcani si din Asia Centrala.
Concret, in cadrul misiunilor economice organizate de CCIB in aceste tari au fost identificate o serie de proiecte pentru industria energetica, constructiile de masini, industria farmaceutica, protectia mediului si IT&C.
Oamenii de afaceri participanti la aceste misiuni au propus si dezvoltarea unui program de masterat pentru managementul afacerilor, toate acestea fiind domenii in care expertiza britanica este bine venita.
„Romania nu a reusit sa acceseze fondurile europene alocate si are nevoie de consultanta, principalul domeniu in care companiile din Marea Britanie ne pot ajuta, fondurile europene constituind o sursa esentiala de finantare pentru perioada de criza”, a mai spus presedintele CCIB.
Ambasadorul britanic si-a asigurat interlocutorii de sprijinul total al guvernului de la Londra pentru dezvoltarea energiei verzi.
„Suntem foarte deschisi si vom sprijini total efortul Camerei de Comert bucurestene de a organiza un eveniment important pentru a atrage aici oameni de afaceri si experti” a spus Robin Barnett.
Criza economica globala poate fi considerata o oportunitate de schimbare, in sensul cresterii eficientei energetice, iar tarile care vor reusi sa-si reorienteze economia in sensul reducerii emisiilor de carbon vor avea un mare avantaj comparativ.
„Rolul camerelor de comert este foarte important in viata economica, nu numai aici in Romania, ci si in Marea Britanie. Avem un sistem de camere de comert si industrie foarte activ si o buna colaborare cu camerele de comert din Romania”, iar sprijinirea in continuare a acestei relatii„ este un obiectiv important pentru noi” a adaugat Ambasadorul britanic.
Robin Barnett a apreciat tendinta de majorare a investitiilor britanice din ultimii trei ani, de cand si-a preluat prerogativele diplomatice la Bucuresti. A crescut si numarul de firme cu capital britanic, in Romania fiind inregistrate peste 3.200.
„Chiar daca 2009 nu va fi un an usor din punct de vedere economic, am avut discutii foarte interesante cu investitori potentiali, chiar in ianuarie. Exista sanse pentru a ne dezvolta pozitia in continuare” a spus Robin Barnett.
CCIB se afla in contact cu parteneri din sudul Marii Britanii, unde intentioneaza sa organizeze o misiune economica in cursul lunii martie si doreste sa participe la pregatirile pentru buna desfasurare a misiunii CCI Londra, prilej pentru un forum de dezbatere pe tema crizei economice si a oportunitatilor pe care le ofera in tara noastra.
Presedintele CCIB s-a referit si la intentia de a organiza reprezentante in centre economice cu un rol major pentru atragerea investitorilor in Romania, la Barcelona, Roma si Tel-Aviv si nu in ultimul rand, la Londra.