"Vrem să identificăm un partener cu care să deschidem biroul Camerei de Comerţ din India. Biroul Camerei de Comerţ este o reprezentanţă a noastră acolo permanentă. Spre deosebire de alte formule de identificare (identificare de parteneri comerciali – n.r.) noi avem obligatoriu o expoziţie permanentă. Eu sper să realizăm acesta în trimestrul III, în octombrie, probabil", a spus Sorin Dimitriu. 

Preşedintele CCIB a afirmat că în acest moment nu este aleasă localitatea pentru biroul din India. Sorin Dimitriu a precizat că, de regulă, aceste birouri de reprezentare se fac în parteneriat cu camere de comerţ omoloage. Alături de cel din India, CCIB vrea să deschidă birouri în Indonezia – la Jakarta şi în Polonia, la Varşovia. 

În prezent, CCIB are birouri de reprezentare în Tanger – Maroc, Sharjah – Emiratele Arabe Unite şi la Beijing – China. Biroul din Sharjah va fi închis pentru că a fost deschis din 2012, iar un asemenea birou este înfiinţat pe o perioadă limitată de timp şi are drept scop identificarea de parteneri comerciali. De asemenea, biroul de reprezentare din Beijing ar putea fi mutat la Shanghai. 

Potrivit lui Sorin Dimitriu, CCIB are ca prioritate în perioada următoare dezvoltarea relaţiilor comerciale cu Asia prin India şi Asia de Sud-Est, Asia Centrală şi zona Golfului. În trimestru IV al anului se are în vedere începerea tatonării relaţiei cu America de Sud, iar acesta pentru că 2019 presupune o extinderea a relaţiilor şi contactelor cu America Centrală şi America de Sud. 

Sorin Dimitriu a subliniat faptul că România trebuie să se concentreze pe exportul industrial, unde are competenţă şi oportunităţi. Acesta a precizat că România înainte de 1990 a construit destul de mult în străinătate, iar astăzi aceste capacităţi se află în stadiu în care necesită în primul rând modernizare şi extindere de capacitate. 

CCIB a organizat luni o întâlnire de afaceri dedicată promovării relaţiilor comerciale româno-indiene. Evenimentul a fost moderat de Sorin Dimitriu şi a fost organizat de CCIB cu ocazia vizitei în România a unei delegaţii indiene a Consiliului de promovare a exporturilor din Industria Confecţiilor Textile (Apparel Export Promotion Council – APEC), conduse de preşedintele APEC, HKL Magu. La întâlnire a participat Thanglura Darlong, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Indiei în România. 

România are o balanţă comercială negativă cu India, anul trecut schimburile comerciale dintre cele două state fiind de 641,86 milioane de dolari, din care 306,16 milioane de dolari exporturi şi 335,7 milioane de dolari importuri. Pe primul loc în cazul exporturilor se află vânzarea de maşini, aparate electrice şi echipamente electrice (165,92 milioane de dolari). La importuri, pe primul loc se află categoria maşinilor, aparatelor, echipamentelor electrice şi părţi ale acestora (78,19 milioane de dolari). 

AGERPRES