CCIR, replică acidă pentru ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a reamintit tuturor că INDAGRA nu este „un platou de PR pentru politicieni”, ci este cel mai mare hub de networking și inovație în agricultură și industrie alimentară.
Reprezentanții CCIR s-au arătat dezamăgiți și îngrijorați de faptul că ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a încercat să transforme acest târg într-un subiect politic, fără a înțelege scopul său real.
„INDAGRA nu este un platou de PR pentru politicieni, ci cel mai mare hub de networking și inovație în agricultură și industrie alimentară. (…) Este dezamăgitor și îngrijorător că domnul ministru Florin Barbu încearcă să transforme acest târg într-un subiect politic, neînțelegând esența și scopul său real. Suntem conștienți că domnul ministru este obișnuit cu evenimente unde este întâmpinat cu „pâine și sare” – și, eventual, un platou de brânzeturi – însă INDAGRA nu este o piață rurală sau un târg de degustări.
Nu organizăm acest eveniment pentru a servi politicieni însetați de capital de imagine, care își doresc o baie de mulțime alături de produse tradiționale. INDAGRA este o platformă serioasă, creată pentru cei din industrie care caută inovație, soluții tehnologice și dezvoltare profesională – nicidecum o oportunitate pentru parade politice în campanie electorală”, a reacționat, vineri, instituția respectivă.
CCIR acuză MADR că se implică în problemele agriculturii doar „declarativ”
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu a avut nicio implicare activă în organizarea târgului. ROMEXPO, organizatorul târgului, a avut intenția de a organiza o deschidere oficială, invitând reprezentanți guvernamentali, în special din MADR, care ar trebui să sprijine acest domeniu.
Din păcate, inițiativa lor nu a primit răspuns, ceea ce sugerează că implicarea MADR în problemele reale ale agriculturii și industriei alimentare este doar declarativă.
„Ministerul Agriculturii nu a avut nicio implicare activă în organizare, dar se pare că domnul Barbu a preferat să ”își exprime dezamăgirea” fără a cunoaște realitatea de la firul ierbii și fără a sprijini concret acest eveniment de anvergură. ROMEXPO a avut intenția de a organiza o deschidere oficială a târgului, invitând reprezentanți guvernamentali, în primul rând pe cei din Ministerul Agriculturii, care ar trebui să joace un rol esențial în sprijinirea acestui domeniu.
Din păcate, nu am primit niciun răspuns la inițiativa noastră, ceea ce arată că implicarea ministerului în problemele reale ale agriculturii și industriei alimentare rămâne doar la nivel declarativ: ”vorbe, nu fapte.”
În plus, domnul ministru ar fi trebuit să știe că, în alte țări din Uniunea Europeană, Ministerul Agriculturii sprijină activ participarea companiilor la evenimente de profil și le facilitează accesul la tehnologie. De asemenea, colaborează cu asociații de profil pentru a organiza târguri ce promovează inovațiile din sector și investește în programe care oferă fermierilor acces la cele mai recente soluții agricole, într-un cadru de business, cum este Centrul Expozițional ROMEXPO, unde aceste manifestări își pot arăta cu adevărat amploarea.
Ministerul nu se limitează la a oferi acces în curtea sa pentru diverse încercări de eveniment și, cu atât mai puțin, nu se ocupă de denigrarea unui eveniment de prestigiu, cum este INDAGRA”, mai scrie în comunicatul de presă.
CCIR nu vrea ca statul român să preia acest târg
Potrivit CCIR, ideea că statul român „va prelua” acest eveniment privat este considerată retrogradă. Specialiștii prezenți la INDAGRA sunt interesați de proiecte viitoare, investiții și schimburi de experiență autentice, iar astfel de declarații sunt considerate o încercare nedemnă de a politiza un eveniment de prestigiu în timpul campaniei electorale.
Fermierii, procesatorii și specialiștii investesc efort și pasiune în INDAGRA. Comentariile denigratoare sunt o jignire nu doar pentru organizatori, ci și pentru cele 500 de companii expozante din 25 de țări, care contribuie la succesul acestui eveniment internațional.
„Iar ideea că statul ”va prelua” acest eveniment privat amintește de o perioadă pe care cu toții vrem să o lăsăm în trecut. Nu poți lua ceea ce nu ai avut vreodată – suntem departe de epoca în care statul deținea controlul asupra oricărui eveniment economic din România. Mai mult, este iresponsabil să pretinzi că sprijini agricultorii și să te plângi că nu ești întâmpinat cu mese tradiționale pentru nevoi de PR”, mai scrie în acel comunicat de presă.
Florin Barbu ar vrea ca târgul Indagra să fie preluat de MADR
Reacția CCIR a venit la câteva ore după ce ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a spus că este dezamăgit de organizarea evenimentului, calificându-l drept „dezastruos”. Potrivit lui, nu se găsesc produse românești procesate și că nu există posibilitatea de a degusta aceste produse.
Procesatorii și fermierii români nu au acces adecvat la eveniment. Acum șapte ani, a reamintit el, pavilionul din stânga era plin de producători români. El crede că este inacceptabil să nu poți degusta brânză sau găsi produse procesate în România. El crede că Indagra ar trebui preluat de MADR.
„Vă spun sincer, sunt foarte dezamăgit. Dacă voi mai fi ministru al Agriculturii, eu vă promit că Indagra se va schimba radical. În cazul în care nu îl vom prelua noi, ca minister al Agriculturii, acest târg, îl vom muta în altă parte”, a spus el.