Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), organizatorul principal, apreciază că la eveniment vor participa circa 100 de companii străine şi 250-300 companii româneşti, domeniile de negociere urmând a fi: energie verde, IT&C, servicii financiare, agricultură şi industria procesatoare, industria de apărare, industria aeronautică şi spaţială.
În marja evenimentului de la București, ARICE va semna cu OIF un Memorandum de Colaborare iar CCIR va propune semnarea unui document similar cu Alianța Patronatelor Francofone (APF).
„Așa cum am afirmat în mai multe rânduri, una dintre soluțiile de creștere a exportului românesc este revenirea afacerilor României pe spațiile extracomunitare, fostele piețe tradiționale, context în care spațiul francofon, în special cel african reprezintă o țintă prioritară. Este suficient să observăm că spațiul economic francofon reprezintă 16% din PIB global brut, 20% din comerţul mondial cu mărfuri şi 14% din rezervele mondiale miniere şi energetice. Iată de ce, CCIR se va implica puternic, alături de partenerii din cadrul Guvernului României şi de OIF, în organizarea Forumului de Afaceri al Francofoniei de la Bucureşti şi atragerea unui număr consistent de companii româneşti cu potenţial real, pentru a realiza o reprezentare cât mai largă a comunităţii de business din ţara noastră. În egală măsură, doresc să îndemn firmele româneşti să se înscrie la celelalte forumuri ale Francofoniei, ce se vor desfăşura în acest an în Grecia (Salonic şi Atena) în 4-6 octombrie şi Liban, în 9-11 octombrie” a declarat domnul Mihai Daraban, preşedintele CCIR.
Platforma de înscriere la misiunile economice ale Francofoniei poate fi accesată la https://missions-economiques.francophonie.org/en/
Francofonia instituțională a luat naștere la 20 martie 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey (inițial numită Agenția pentru Cooperare Culturală și Tehnică, devenită în 1998 Agenția Interguvernamentală a Francofoniei, și transformată în 2005 în Organizația internațională a Francofoniei / OIF). Sub egida OIF sunt reunite 88 de state și de guverne, care dezvoltă acțiuni de politică internațională și cooperare multilaterală educativă, economică și culturală. Sediul OIF se află la Paris.
În anul 1991, România a obținut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al OIF.