CCIR promovează oportunități de dezvoltare economică la Forumul de Afaceri I3M

CCIR

CCIR

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, și secretarul general al CCIR, dl. Ovidiu Silaghi, au participat joi, 7 septembrie a.c., la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), una dintre cele mai importante platforme de dialog si colaborare economică zonală.

CCIR promovează oportunități de dezvoltare economică

Forumul de afaceri, organizat de către Guvernul României sub înaltul patronaj al președintelui țării, E.S. dl. Klaus Johannis, a reunit reprezentanții celor 12 state membre, precum şi ai statelor cu statut de invitat, asociat şi candidat, corpul diplomatic străin acreditat la București, reprezentanți ai organizațiilor şi instituțiilor din țară şi străinătate, oameni de afaceri şi experți.

La masa discuțiilor s-au așezat reprezentanți ai camerelor de comerț din Cehia, Slovenia, Bulgaria, Lituania, Austria, Croația și România, mesajul central transmis de către aceste organizații subliniind importanța restabilirii securității regionale, profund afectată de războiul din Ucraina, în paralel cu consolidarea relațiilor de cooperare cu acest stat, în vederea sprijinului acordat în procesul de reconstrucție după încheierea războiului.

În acest context, factorii de decizie, experții și antreprenorii care au participat la forum au reliefat importanța accelerării implementării celor 91 de proiecte de interconectare regională din domeniile: energie, transport și digital, o viitoare infrastructură sustenabilă şi securitate energetică durabilă fiind soluția rezilienței europene în fața agresivității expansioniste, nemascate, a Rusiei.

„Succesul demersurilor inițiate de membrii I3M, poate fi asigurat prin sincronizarea ritmului de realizare a segmentelor naționale aferente fiecărui mare proiect regional.

Mai ales în actualul context de securitate, devin importante inițiativele României, prezentate şi susținute şi de CCIR la ultima ediție a summit-ului I3M de la București din 2018, şi anume, proiectul de infrastructură feroviară RAIL2SEA, care conectează portul Constanța de portul Gdansk, coridorul transeuropean, care va face legătura între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee, precum și finalizarea proiectului BRUA – atât de necesar pentru securitatea energetică a regiunii.

Prin implementarea acestor proiecte, mediul de afaceri, cu sprijinul rețelei camerelor de comerț și împreună cu guvernele din I3M ar putea contribui în mod substanțial la realizarea obiectivelor strategice ale organizației”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

SURSA FOTO: Facebook CCIR

Context

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017 și își propune creșterea conectivității și dezvoltarea economică în trei domenii principale (transport, energie, digital), în scopul creării unei zone de stabilitate și prosperitate. Totodată, se urmărește stabilirea unei noi dinamici de cooperare între țările situate la granița de est a UE, pe axa Nord – Sud, care va conduce la o creștere economică zonală și va contribui la reducerea decalajelor economice în cadrul Uniunii Europene.

Inițiativa celor Trei Mări (Baltică, Adriatică, Marea Neagră) a fost concepută în anul 2015 ca o platformă politică flexibilă, la nivel prezidențial. Inițiativa include 12 state membre ale UE situate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).