"Acest lucru va putea fi atins dacă avem nişte politici, strategii la nivelul României care să contribuie la succesul acestui deziderat. Inclusiv să avem nişte politici şi o legislaţie fiscală care să ajute domeniul turismului pentru a se dezvolta cum trebuie", a afirmat Edler András György. Potrivit acestuia, modificările noului Cod Fiscal au inclus efecte pozitive şi în ceea ce priveşte sectorului turismului.
La rândul său, Lucia Morariu, prim vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, a afirmat că efectele cotei de TVA reduse la 9% pentru turism şi alimentaţie s-au simţit în creşterea pieţei locale.
"Măsurile luate anul trecut îşi arată efectele anul acesta. Pe zona de turism intern, în ianuarie am avut o creştere de 80% la marii tour-operatori", a punctat Morariu. Potrivit acesteia, însă, nu taxele sunt problema, ci faptul că "nu joacă toţi la fel".
Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, recunoaşte că nu avem un Cod fiscal perfect şi sunt direcţii unde trebuie acţionat, în special în zona contribuţiilor sociale obligatorii. „Acolo lucrurile au fost făcute de mult timp doar cu jumătate de măsură”, susţine Biriş.
El nu susţine introducerea unui impozit minim în turism. "Impozitul minim ar fi justificat la firmele mici", a spus reprezentatul Finanţelor.
Targul de Turism editia de primavara se desfasoara pana duminica la Romexpo.